Tratați cu decență de străini, ignorați și înghesuiți cu bagajele, în țară. Cum a călătorit un grup de români spre casă în timpul pandemiei de coronavirusManolache Alina
Mai mulți români au stat blocați timp de 10 zile pe o navă de croazieră, lângă Roma, din cauza unui pasager infectat cu coronavirus.
Când au reușit să plece spre casă, au avut parte de un tratament decent cât au traversat Italia, Austria și Ungaria. Odată ajunși în țară, însă, lucrurile s-au schimbat radical: nimeni nu părea să știe că vin, au fost lăsați să aștepte cu orele, apoi transportați, claie peste grămadă cu bagajele, într-un microbuz.
10 români, turiști și angajați ai unei nave de croazieră, au reușit să plece spre casă, duminică, după o carantină de 10 zile pe vas. Au fost transportați cu autocare prin Italia, Austria și Ungaria. Au avut spațiu suficient încât să păstreze distanța de 1,5 metri, măști, toalete în autocare, aer condiționat, prize și internet. La fiecare graniță, au fost preluați în cel mai scurt timp de un alt mijloc de transport. Acasă, însă, chiar din Vama Nădlac, îi aștepta o surpriză neplăcută.
Aici, cei zece români – turiști și angajați ai navei de croazieră pe care au stat în carantină – s-au simțit abandonați. Deși se aflau, în sfârșit, acasă, nu știa nicio autoritate de sosirea lor.
În Italia, Austria, Ungaria, toată lumea știa că o să sosim. Ne-au pus la dispoziție autocare, am avut condiții mai mult decât decente, am fost protejați. În România nu știe nimeni de noi.
Irina Gheorghe, avocat, București:
Au stat patru ore în vamă, până să fie preluați de un mijloc de transport. I-a izbit diferența de tratament.
”Ne-au înghesuit pe toți într-un microbuz al pompierilor. Claie peste grămadă, oameni și bagaje. Nu am putut să menținem distanța de 1,5 metri între noi. Eram despărțiți de șofer de un plastic, iar noi acolo, în spate, ne suflam în ceafă unul altuia”, adaugă Irina Gheorghe.
Nu după mult timp, au fost dați jos din microbuz și lăsați într-o parcare, aproape de Timișoara, fără nicio explicație. Este punctul de triaj, de unde fiecare român care sosește în țară este luat și dus spre zona unde locuiește, în izolare sau carantină.
”Este ora 16. Am mai stat patru ore și aici. Noroc că e soare, avem prize și apă”, povestește Bogdan Gheorghe, soțul Irinei, și el avocat.
”Nu credeam să mă bucur vreodată să călătoresc cu duba poliției”
”Cred că o să facem prin România cât am făcut prin Italia, Austria și Ungaria la un loc”, estimează Irina.
Spre seară, românii au reușit să intre în legătură directă cu Ministerul de Interne, de unde li s-a promis, și apoi au și primit ajutor.
Cei doi avocați au plecat spre București (unde vor sta în izolare) cu o dubă a poliției.
”Nu credeam vreodată că o să mă bucur atât să călătoresc cu o dubă a poliției. Nu mai contează nimic acum decât să ajungem acasă”, spune Irina Gheorghe.
Aceasta mărturisește că a fost impresionată de persoana care îi ducea spre casă.
Am aflat că a venit să ne ia după ce nu a dormit toată noaptea. Ne duce șapte ore până la București pe noi, după care merge la Constanța și apoi la Galați, apoi se întoarce la Timișoara. Aceștia sunt eroii din umbră, demni de tot respectul.
Irina Gheorghe, avocat:
Cei doi avocați au ajuns acasă în această dimineață și au făcut formalitățile pentru izolare.
„Am ajuns acasa, cu dubița Jandarmeriei, dupa 2 zile de călătorie, 4 ore de așteptare în Vama Nadlac și 6 ore la intrarea în județul Timiș”, au spus aceștia.