AdministratieLocal

Primarii vasluieni declară război terenurilor degradate. Peste 50.000 de hectare vor fi împădurite

de Dănuț CIOBANU 

Primarii din județul Vaslui sunt deciși să împădurească terenurile agricole degradate. În acest sens, Asociația Comunelor din România a parafat un parteneriat cu Ministerul Mediului, pentru implementarea unui astfel de program. UAT-urile vor veni cu terenurile și documentațiile cadastrale, în timp ce Fondul de Mediu va finanța proiectul. Județul Vaslui are peste 50.000 hectare de terenuri degradate, care se prestează la lucrări de împădurire.

Asociația  Comunelor din România (ACOR) a încheiat un parteneriat cu Ministerul Mediului, în vederea împăduririi terenurilor agricole degradate. Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele ACOR – Filiala Vaslui, a precizat că în urma discuțiilor dintre cele două părți s-a stabilit implementarea unui program de împăduriri care să fie finanțat prin Fondul de Mediu.

”Am convenit ca toate terenurile agricole degradate din comune să fie împădurite prin acest proiet. UAT-urile vor pune la dispoziție terenul cu documentația cadastrală aferentă, iar implementarea proiectului este finanțată de Fondul de Mediu”, a precizat Neculai Moraru.

O altă problemă clarificată cu Ministerul Mediului se referă la cedarea către autoritățile publice locale a drumurilor silvice, pentru a putea fi atrase fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea acestora. O altă chestiune clarificată între cele două părți prevede cedarea către UAT-uri a cantoanelor silvice care nu sunt folosite, pentru a putea fi utilizate ca centre sociale sau cu alte destinații.

”Toate aceste lucruri pe care le-am decis sunt foarte bune pentru autoritățile locale. Am vorbit  cu toți colegii din județ despre programul de împăduriri și sunt multe comune care vor să se implice, cum ar fi Gârceni, Șuletea și altele. Toate comunele să pregătească documentațiile cadastrale și suprafețele de terenuri degradate care vor fi împădurite. Astfel, UAT-urile vor avea în proprietate suprafețe de pădure, prin împădurirea terenurilor degradate nu vom mai avea alunecări de teren, iar condițiile de mediu se vor îmbunătăți, deoarece este cunoscut rolul pădurii în creșterea calității aerului”, a mai spus Neculai Moraru.

La această dată, în județul Vaslui sunt înregistrate aproximativ 50.000 hectare de terenuri degradate, zone cu un grad mare de eroziune și care se pretează pentru lucrări de împădurire.

Dacă ne raportăm la fondul forestier național al județului Vaslui, care este de 72.484 hectare, pădurea reprezintă doar 13,6% din teritoriul județului. Spre comparație, la nivel național, procentul acoperit de păduri este de 26,7% din suprafața țării, în timp ce europenii dețin suprafețe forestiere de 32% din teritoriile naționale.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button