COVID-19 lovește și sectorul public. Peste 35.000 de bugetari vasluieni vor intra în șomaj tehnic
de Dănuț CIOBANU
Bugetarii de la nivelul județului Vaslui vor intra în ”rotativa” șomajului tehnic, pentru o perioadă de 15 zile. Guvernul României va adopta un act normativ prin care salariații din sistemul public vor intra, pe rând, în șomaj, tehnic și vor primi o indemnizație de 75% din salariul brut de încadrare. Sindicaliștii din județ consideră că măsura era de așteptat, pentru că toată lumea trebuie să plătească costul crizei provocate de pandemia de coronavirus.
Lucrătorii din sistemul bugetar vor plăti și ei factura provocată de pandemia de coronavirus. După ce mii de salariați din sectorul privat de la nivel local au intrat în șomaj tehnic, a venit și rândul bugetarilor să intre în șomaj. În județul Vaslui, la începutul acestui an, dintr-un total de aproximativ 54.000 salariați, circa 38.000 lucrau în sistemul bugetar.
În sectorul de producție, economia locală mai are un număr redus de firme în activități precum industrie, agricultură, confecții și comerț. În ultimii ani, tot mai mulți specialiști din mediul privat au fost atrași de salariile mari oferite la stat, în timp ce firmele private au avut probleme serioase cu menținerea forței de muncă.
”Părerea mea este că bolovanul trebuie ridicat de jos de toată lumea, să își dea aportul toți la depășirea acestei crizei. Unii patroni sunt mai încrâncenați, la fel și unii salariați, dar statul îți orefă un sprijin financiar prin șomajul tehnic. În mediul privat sunt firme care disponibilizează muncitorii, dar o fac până la un procent de 30% din personal, pentru ca să nu achite plăți compensatorii”, a spus Gheorghe Croitoru, președintele CNSLR ”Frăția” Vaslui.
Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri seara, la B1 TV, că Guvernul României va implementa un program special pentru anumite sectoare din sistemul public, pe perioada pandemiei de coronavirus. Astfel, în anumite sectoare, o jumătate dintre angajați vor lucra 15 zile, apoi 15 zile vor sta acasă în șomaj tehnic, timp în care vor veni la muncă ceilalți angajați, care au stat, la rândul lor o jumătate de lună în șomaj tehnic.
Măsura privind ieșirea în șomaj tehnic a bugetarilor vizează nu numai administrația centrală, ci și administrația locală și toate entitățile publice, inclusiv entitățile publice care nu sunt în subordinea Guvernului de la nivel național, entități publice care sunt în subordinea Parlamentului sau unități autonome. Nu vor fi afectate de măsura șomajului tehnic zona de sănătate (spitale, direcții de sănătate publică, ambulanțe, unități primiri urgențe), jandarmi, pompieri, polițiști, zona militară, zona Ministerului Muncii.