”Am stat șase zile conectat la un ventilator. Viața mea nu mai este la fel”. Experiența traumatizantă a unui om care a supraviețuit coronavirusuluiCochino Adrian
Un bărbat cu coronavirus din SUA și-a povestit în Washington Post experiența din spital, unde a stat conectat la un ventilator. David a supraviețuit, dar organismul său se resimte acum puternic. În acest context, o analiză publicată de NY Times arată că unii medici încearcă să evite pe cât posibil folosirea ventilatoarelor, care se pot dovedi nocive pentru mulți pacienți.
Ventilatorul a devenit un motiv de fascinație și controversă. Acest aparat medical, nu foarte cunoscut înainte, a ajuns faimos în întreaga lume cu ocazia epidemiei de coronavirus.
Pacienții cu complicații majore provocate de COVID-19 au nevoie de ventilator, care le asigură respirația mecanică.
”Știu foarte bine asta. Am petrecut șase zile conectat la un ventilator, în stare critică, în unitatea de terapie intensivă a centrului medical New York University Langone. Nu aș mai fi azi aici fără un ventilator”, scrie David Lat, managerul unei firme de recrutare în domeniul juridic.
De la febră la insuficiență respiratorie
Povestea lui David, un bărbat în vârstă de 44 de ani, începe așa cum începe povestea multora dintre pacienții care se confruntă cu simptome grave ale COVID-19, adică în jur de 20%.
”Pe 16 martie am fost internat în spital cu coronavirus. Aveam o serie de simptome precum febră, frisoane, dureri și oboseală. Dar cea mai serioasă problemă – pentru cineva care a suferit de astm în copilărie și încă mai are probleme acum – era dificultatea de respirație”, scrie David.
Mi-am petrecut primele zile în stare stabilă, primind oxigen suplimentar. Dar în seara de 20 martie, lucrurile s-au agravat. Am aflat că trebuie să fiu intubat și conectat la un ventilator.
David Lat, pacient cu coronavirus:
”Asta m-a îngrozit. Cu câteva zile mai devreme, tatăl meu, medic de profesie, mă avertizase: ”Ar fi bine să nu ajungi la un ventilator. Unii oameni nu se mai întorc de acolo””, își amintește tânărul.
Amintirile tânărului din momentul intubării sunt vagi. Cert este că, ajutat de anestezie a adormit și a rămas în această stare timp de șase zile, fără să-și amintească nimic, recunoscător pentru faptul că nu a avut coșmaruri sau halucinații, așa cum a auzit că mai pățesc alți pacienți conectați la ventilatoare.
În cele din urmă, medicii au decis că tânărul poate fi deconectat de la ventilator și chiar acest lucru s-a întâmplat, cu succes.
”Cu ajutorul oxigenului suplimentar, puteam respira singur”, scrie David.
”Nu pot traversa camera fără să obosesc”
”Ca pacient a cărui viață a depins de un ventilator, consider scandalos faptul că o țară atât de bogată precum a noastră discută despre posibile lipsuri”, spune tânărul.
În același timp, el subliniază că pentru cei destul de norocoși încât să fie conectați la o astfel de mașinărie, ”viața nu va mai fi la fel”.
Mulți pacienți care au fost conectați la un ventilator suferă traume fizice, mentale și emoționale de durată, inclusiv probleme cognitive și psihologice, depresie și stres post-traumatic.
David Lat, pacient cu coronavirus:
Pentru David, zilele de după externarea din spital sunt încă un chin.
”Plămânii trebuie să își recapete capacitatea. Obișnuiam să alerg maratoane, acum nu mai pot merge prin cameră sau să urc câteva scări fără să obosesc. Nu pot să ies în jurul blocului pentru aer proaspăt decât dacă soțul meu mă împinge într-un scaun cu rotile. Când fac duș nu pot să stau în picioare tot timpul.
Faptul că am fost conectat la ventilator timp de aproape o săptămână mi-a afectat corzile vocale, iar vocea mea este răgușită. Medicul și-a exprimat speranța că probema nu va fi permanentă. Doar timpul îmi va arăta asta.
Nu mă plâng. Sunt incredibil de recunoscător că sunt în viață. Și pentru asta trebuie să mulțumesc ventilatorului”, mai scrie David.
Unii medici evită cât pot folosirea ventilatorului
Mărturia tânărului din New York, vine în contextul unor observații făcute de medicii din SUA cu privire la efectul ventilatoarelor mecanice.
Motivul: unele spitale au observat o rată mare de mortalitate pentru pacienții conectați la acest echipament.
În general, 40-50% dintre pacienții cu insuficiență respiratorie mor în timp ce sunt conectați la ventilatoare. Dar oficialii din New York au observat că 80% dintre pacienții cu coronavirus conectați la acest echipament în spitalele din oraș au decedat.
Rate mai mari de mortalitate decât media au fost raportate și în alte state, potrivit experților americani în pneumologie. Dar și în alte țări – în Marea Britanie (66%) sau în Wuhan, China (86%).
Studiile nu sunt însă științifice, sunt mai degrabă niște prime observații, iar motivele nu sunt clare.
Rata mare de mortalitate ar putea avea legătură cu starea în care se aflau oamenii înainte de infectare.
Dar unii experți se întreabă dacă nu cumva ventilatoarele pot face mai mult rău unor pacienți, alimentând practic o supra-reacție a sistemului imunitar, scrie New York Times.
Acestea sunt deocamdată niște speculații, dar toți experții sunt de acord că ventilatoarele pot fi nocive pentru pacienți, în special dacă aceștia sunt conectați timp de mai multe zile.
Acesta este motivul pentru care unii medici încearcă acum să evite cât mai mult folosirea acestui echipament, apelând la alte tehnici de susținere a respirației.