Inspectoratul Școlar Județean Vaslui propune soluții pentru sprijinirea elevilor defavorizați
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui depune eforturi susținute, în această perioadă de încercări și transformări, în vederea identificării soluțiilor alternative care să vină în ajutorul comunității educative vasluiene. Oficialii învățământului vasluian își propun ca efortul muncii lor din aceste zile să se constituie atât în suport pentru profesori, în vederea eficientizării predării on-line, cât și în sprijinul elevilor, oferindu-le soluția unificată pentru lecții on-line – Campusul Virtual și atât de necesarele sinteze ale materiei din semestrul al doilea prin TeleȘcoala Vasluiană.
Prin măsurile proiectate, ISJ Vaslui acordă o atenție specială celor 7.060 de elevi care nu au acces la nici un fel de dispozitiv de conectare la internet și celor 370 de elevi ai claselor terminale, a VIII-a și a XII-a, beneficiari ai burselor sociale.
”Am răspuns la Apelul extraordinar al Central Europe Initiative, depunând la termenul de 9 aprilie 2020 un proiect prin intermediul căruia ar urma să putem oferi fiecăruia din cei 370 de elevi menționați o tabletă și conexiunea internet aferentă. Dacă va fi aprobat, proiectul „The Virtual Campus for democratic online learning, preparation of exams and connectivity facilities for disadvantaged categories of pupils from Vaslui County, in the context of COVID crisis / Campusul Virtual pentru învățarea democratică, pregătirea examenelor și facilități de conectivitate pentru categoriile dezavantajate de elevi din județul Vaslui, în contextul crizei COVID” va permite o extindere rapidă a preocupărilor și activităților legate de dezvoltarea Campusului Virtual al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui http://nelpae.ro/elearning, incluzând ca beneficiari și pe partenerii tradiționali din Republica Moldova ai Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, Direcțiile de Educație din raioanele Anenii Noi și Cahul”, ne-a declarat inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.
Pe de altă parte, șefii învățământului vasluian au făcut apel, în mod deschis, pe toate canalele, la tot suportul pe care consiliile locale, primarii unităților administrativ-teritoriale, organizațiile non-guvernamentale din județul Vaslui l-ar putea acorda elevilor cu probleme. De asemenea, același mesaj a fost transmis Episcopiei Hușilor, instituție care, prin episcopul Ignatie, a dat asigurări de întregul sprijin atât al său cât și al tuturor parohiilor din componență.
Întregii comunități didactice din județul Vaslui, ISJ le-a dedicat, din data de 16 martie 2020, Campusul Virtual http://nelpae.ro/elearning soluție modernă, originală și eficientă de e-learning, realizată prin coordonarea și sute de ore petrecute în activități informatice solicitante ale administratorului Campusului și ale echipelor de lucru pe discipline, coordonate de inspectorii școlari pentru fiecare disciplină/domeniu. Campusul Virtual este, în acest moment, ilustrarea conceptului de muncă în echipă care răspunde la nevoile stringente ale societății, realizată cu mult simț de răspundere, cu foarte multă coordonare și cu deosebită rigoare. La această oră, Campusul Virtual al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui înseamnă 37 de spații de curs, acoperind toate disciplinele/domeniile, de la învățământul preprimar la cel liceal, postliceal și, cel mai nou, la domeniile de activitate ale Palatelor și Cluburilor Elevilor care activează pe raza județului. Campusul Virtual este și deținătorul altui record, în afara celui legat de viteza și eficiența cu care a fost realizat: avem nici mai mult, nici mai puțin decât 35.300 de utilizatori înregistrați, din care 15% sunt profesori. La orice oră, există între 50 și 200 de conexiuni simultane. Colectivele de autori de profesori – lectori de curs, autori de resurse se măresc în fiecare săptămână iar formarea acestora se face din mers, prin intermediul Webinarelor, a lecțiilor online și a Tutorialelor plasate în Campus. De asemenea, pentru o comunicare cât mai amplă, am inaugurat un nou spațiu de comunicare dedicat exclusiv Campusului, pe cea mai mare rețea socială mondială https://www.facebook.com/groups/isjvaslui/.
O altă inițiativă deosebit de apreciată, pe care am reușit să o concretizăm grație unui Apel public către cadrele didactice vasluiene, este TeleȘcoala Vasluiană, demers care s-a concretizat în rubrica permanentă din Campusul Virtual și într-un număr de 60 de lecții filmate și transmise pentru a intra în domeniul public de profesori inimoși de informatică, discipline din domeniul Economic, latină, fizică, biologie, franceză, spaniolă, învățământ preșcolar, sport, învățământ primar, engleză, chimie, rusă, română. Din aceste lecții, 40 au fost deja remasterizate și încărcate pe Youtube, difuzate în rubrica specială din Campus, integrate în lecțiile online, considerate un exemplu de bună practică la nivel național. #telescoalavasluiana s-a impus, într-un timp foarte scurt, datorită activității rodnice, responsabile, creative și dezinteresate a unora din cei mai buni dascăli ai noștri. Vom continua să propunem lecții frumoase, interesante și utile, prin care materia semestrului al doilea să fie fixată într-o manieră cât mai atractivă și motivantă. (Ionuț PREDA)