BusinessLocal

COVID-19 a blocat întreprinzătorii vasluieni. Înmatriculările de firme au scăzut cu 52%

de Dănuț CIOBANU 

Pandemia de coronavirus a omorât spiritul antreprenorial al vasluienilor. În primele patru luni ale anului, înmatricularea de noi firme la Registrul Comerțului a scăzut cu un procent de 52%. Din cauza crizei COVID-19, până la sfârșitul lunii aprilie 2020 au fost suspendate 2.700 contracte de muncă. Oamenii de afaceri au solicitat autorităților acordarea unor facilități pentru a rămâne pe piață, cel mai important ajutor fiind acordarea de credite bancare avantajoase.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în primele patru luni ale anului 2020 numărul firmelor înmatriculate în județul Vaslui a scăzut dramatic, față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă luăm în considerare și criza economică determinată de epidemia de COVID-19, perspectivele de afaceri sunt din cele mai sumbre.

În perioada ianuarie – aprilie 2020, în județul Vaslui au fost înregistrate în total 312 firme: 222 SRL, 57 II, 27 PFA, 6 IF. În perioada similară a anului trecut au fost înmatriculate 651 de firme, ceea ce înseamnă o dinamică negativă  de 52%. Trendul care se manifestă la nivelul mediului de afaceri este mai accentuat în luna aprilie 2020, când au intrat pe piață doar 37 de afaceri, din care un număr de 27 de SRL-uri.

Încă de la debutul pandemiei de coronavirus, reprezentanții locali ai oamenilor de afaceri au avertizat autoritățile că firmele au nevoie de o serie de facilități pentru a depăși criza economică. O primă cerință a antreprenorilor este acordarea de credite bancare avantajoase. Ionel Constantin, președintele Camerei de Comeț Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, a spus că băncile trebuie să practice comisioane mici aproape de zero, iar restul să nu fie mai mari de 2,5%. La fel ar trebui să facă și BNR, care să aibă o finanțare de 0% la fel cum fac instituțiile financiare din alte state ale lumii.

”Trebuie făcută o infuzie de capital pentru a stimula consumul și a ține în viață firmele. Dacă economia nu e în viață, nu ai de unde alimenta bugetele locale. Va fi foarte greu, și de aceea este nevoie de credite avatajoase cu dobândă zero pentru a ține în viață investițiile și UAT-urile”, a spus Ionel Constantin.

Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, până la sfârșitul lunii aprilie 2020 au fost suspendate 2.700 contracte de muncă. De prevederile șomajului tehnic beneficiază salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții: întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii; reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor urmare a scăderii încasărilor cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020. Acești angajatori pot beneficia de șomaj tehnic pentru cel mult 75% din numărul salariaților.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button