de Dănuț CIOBANU
Din data de 1 septembrie 2020, valoarea punctului de pensie este de 1.442 lei, iar indemnizaţia socială de 800 lei. Pensionarii vasluieni au păreri împărțite despre creșterea pensiilor cu un procent de 14%. O parte sunt nemulțumiți că pensiile nu s-au majorat cu 40% , alți pensionari înțeleg situația grea prin care trece țara. Una peste alta, majoritatea pensionarilor s-au resemnat cu această majorare.
Începând din data de 1 septembrie 2020, valoarea punctului de pensie este de 1.442 lei. Conform prevederilor art. 41 din OUG nr.135/2020, tot din data de 1 septembrie 2020, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 800 lei. De asemenea, cuantumul indemnizaţiei de însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie şi se stabileşte la 1.154 lei, începând cu 1 septembrie 2020.
”Astăzi merg la o ședință la Suceava, unde ne întâlnim liderii pensionarilor din județele din Moldova. În general, suntem nemulțumiți de această majorare de 14% și am fi vrut să fie 20%. Probabil confederațiile pensionarilor o să dea Guvernul în judecată. Pe de altă parte, suntem conștienți că o majorare cu 40% era foarte mult, iar cea care s-a făcut de 14% e prea puțin. Dacă aceastea sunt posibilitățile țării, noi nu avem ce face! Mai sunt și alocațiile de crescut. Probabil lumea o să fie majoritatea nemulțumită, dar aceasta e situația”, a spus Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.
La începutul lunii iulie 2019, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat noua lege a pensiilor. Actul normativ se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Potrivit legii pensiilor, valoarea punctului de pensie ar fi trebuit să se actualizeze astfel: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
Conform actului normativ, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de o reducere considerabilă a vârstei de pensionare. Vârsta maximă de pensionare este stabilită la 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.
Cuantumul pensiei anticipate se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Pensia de urmaș se va cuveni copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. Totodată, se introduce o nouă prestație și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, și reprezintă 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.