altex
AgriculturaLocal

UE finanțează masiv agricultura ecologică. Fermierii vasluieni sunt tot mai atrași de producția eco

Fermierii care practică agricultura ecologică vor beneficia de un sprijin total de 550 de milioane de euro în perioada 2021-2027, prin Planul Național Strategic. Practic, sumele pe care România le va primi prin noua Politică Agricolă Comună, pentru eco-scheme, vor fi direcționate, într-un procent considerabil, către agricultura ecologică.

În ultimii ani, tot mai mulți fermieri din județul Vaslui sunt atrași de agricultura ecologică. Spre exemplu, la sfârșitul anului 2018 s-au înregistrat în sectorul agricol 98 de fermieri. Astfel, 44 de fermieri s-au înregistrat în sectorul vegetal cu suprafața de peste 1.500 hectare teren arabil, iar 46 de operatori activează în domeniul apicol cu 6.576 familii de albine: 3.688 familii de albine certificate ecologic și 2.888 familii de albine în conversie.

De asemenea, în sectorul agriculturii ecologice desfășoară activitate de procesare patru fermieri care produc suc de mere, suc de cireșe și aromă de măr. Mai sunt înregistrați în sistemul econogic trei comercianți care comercializează miere de albine și mere – fructe și un exportator  de miere de albine.

În etapa de producție la fermă în domeniul agriculturii ecologice, se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri și derivatele acestora), a fertilizanților și pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, hormonilor, antibioticelor. ~n etapa de procesare a alimentelor, se restricționează folosirea aditivilor, a substanțelor complementare și a substanțelor chimice de sinteză folosite la prepararea alimentelor ecologice.

(Dănuț CIOBANU)

test

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button