LocalSocial

Taxa pe salubritate nu se majorează în 2021. Secretul tarifului mic: colectare bună și reciclarea deșeurilor

de Dănuț CIOBANU 

Sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Vaslui este unul din proiectele europene majore finalizate cu succes. În prezent, Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Vaslui se ocupă de fixarea tarifelor de colectare, contractele cu prestatorii serviciilor de salubritate de la depozitul ecologic Roșiești și ceilalți operatori de colectare de la nivelul județului. Pentru anul 2021, taxa de salubritate a rămas neschimbată.

Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a precizat că la sfârșitul anului trecut a avut loc o ședință în cadrul Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară Vaslui, iar prețurile la salubritate au rămas aceleași. Singura condiție este ca serviciul de colectare să fie mai eficient și deșeurile să fie preluate în mai mare măsură. În prezent, taxa de salubritate este de 5 lei/persoană în mediul rural și 11 lei/persoană în mediul urban.

”Cu colectarea deșeurilor și reciclarea vom putea să menținem prețul plătit la ceea ce este acum. Rugămintea noastră către cetățeni este să reciclăm cât mai mult, pentru că reciclarea ne va aduce un preț care nu va  mai crește de acum încolo”, a precizat Ciprian Trifan.

La goapa de la Roșiești a fost depozitată, în perioada iunie 2019 – iunie 2020, o cantitate totală de 76.343,9 tone deșeuri (incluzând 24.747,16 tone deșeuri provenind din județul Galați), față de cantitatea de 79.724 tone deșeuri prevăzută a fi depozitată anual.

Județul Galați va continua să depoziteze deșeuri menajere la depozitul ecologic Roșiești. În acest sens, CJ Vaslui a încheiat un act adițional la contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare a județului Vaslui. Potrivit acestui document, acceptarea temporară spre depozitare la depozitul Roșiești a deșeurilor provenite de pe raza teritorială a județului Galați se poate prelungi cu o perioadă de 1 an de la data încetării contractelor încheiate de operatorul depozitului Roșiești și operatorii de colectare și transport deșeuri de pe raza teritorială a județului Galați.

Prin adresa nr. 8273 din 4 august 2020, CJ Galați solicită  CJ Vaslui prelungirea perioadei depozitării temporare la depozitul ecologic Roșiești, pentru aproximativ 3.100 tone/lună de deșeuri menajere nepericuloase generate de 59 unități administrative de pe raza județului Galați. Depozitarea se va face până la intrarea în operare a depozitului conform de deșeuri de la Valea Mărului, ca urmare a faptului că depozitului Rateș – Tecuci din județul Galați ce prelua această cantitate i-a fost sistată activitatea de depozitare.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button