de Dănuț CIOBANU
Salariul minim brut pe economie a crescut cu 70 de lei. Sindicatele declară că această sumă este derizorie și nu acoperă necesitățile unui trai decent. La polul opus, patronatele au spus că economia traversează o perioadă foarte grea din cauza pandemiei și firmele nu dispun de resurse pentru creșterea salariului. Marea majoritate a celor care încasează salariul minim sunt din sectorul privat.
Guvernul a indexat salariul minim pe economie cu un procent de 3,1%. Mai exact, lucrătorii cu salariul minim vor avea în plus 70 de lei brut. În timpul negocierilor, patronatele au cerut înghețarea salariului minim, în timp ce sindicatele au solicitat o creștere până la 2.400 lei, de la 2.230 de lei. Pentru personalul cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri şi alte adaosuri. De majorare vor beneficia aproximativ 1.400.000 de angajați, respectiv în jur de 26,4 % din cei 5.300.000 de salariați activi.
Gheorghe Croitoru, președintele Sindicatului CNSLR Frăția Vaslui, a spus că nu se poate asigura un trai decent cu salariul minim.
”Un procent de 70% din persoanele care au salariu minim pe economie lucrează în sectorul privat. Este o creștere foarte mică. Avem prețuri europene și salarii românești. A fost o negociere între patronate și sindicate, arbitrată de către Guvern. Un salariu de o anumită decență este la nivelul a cel puțin 50% din salariul mediu pe economie din țara respectivă. La nivelul României, salariul minim ar trebui să fie de minim 2.500 lei net”, a explicat Croitoru.
Ultima dată salariul minim brut a fost ajustat la data de 1 ianuarie 2020, când a crecut la 2.230 de lei lunar, de la 2.080 de lei. Aceasta a înseamnat o majorare a salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât era până la 31 decembrie 2020 la 1.346 de lei. Creșterea s-a aplicat pentru toți angajații fără studii superioare sau cu studii superioare, dar care aveau mai puțin de un an vechime în câmpul muncii.
Referitor la stabilirea salariului minim pe economie, Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că statul nu trebuie să se amestece în luarea unei astfel de decizii.
”Administratorul unei firme hotărăște singur o astfel de decizie, în funcție de mediul în care își desfășoară activitatea, zonă, cum vrea să își dezvolte propria investiție. Nu vii de afară să spui că de la anul va fi un anumit cuantum al salariul minim. Depinde de factorii de decizie de la nivel național cum va evolua economia în anul 2021, dacă va fi întocmită o strategie de dezvoltare”, a precizat Ovidiu Copacinschi.
Se plâng patronii ca nu au forță de muncă, dar pe salariile astea mizerabile vor să lucreze zi și noapte inclusiv sâmbătă și duminica. Cand o să aveți salarii la nivel UE atunci o sa aveti și forța de muncă.