Home » Local » Gospodărie la un pas de a fi mistuită de un incendiu provocat din neglijență! (Foto+Video)

Gospodărie la un pas de a fi mistuită de un incendiu provocat din neglijență! (Foto+Video)

Ca în fiecare an, pompierii militari vasluieni atrag atenția că odată cu începerea lucrărilor agricole, crește și riscul incendiilor de vegetație și al arderilor necontrolate.

Cel mai recent caz s-a consumat în această dimineață (5 mai), când Secția de pompieri Huși a fost solicitată să intervină la un incendiu izbucnit într-o localitate din județul Iași, respectiv Podolenii de Sus.

Sg. mj. Marian Pricop

”Când echipajul a ajuns la locul intervenției din comuna Cozmești, incendiul se manifesta violent, generalizat la o anexă a locuinței cu rol de adăpost animale. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Au ars aproximativ două tone furaje, un adăpost de păsări și 30 de metri pătrați de acoperiș. Pompierii au reușit  să limiteze focul în limitele găsite și să salveze casa de locuit”, a declarat Marius Stanciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Podul Înalt” Vaslui.

La acest efort contracronometru al pompierilor a contribuit încă din prima clipă și un salvator aflat în vecinătatea gospodăriei incendiate. Cu toate că abia ieșise din tura de serviciu, sg. maj. Pricop Marian nu a stat pe gânduri și a lăsat tot ce avea de făcut, pentru a veni în ajutorul vecinului căruia îi ardea gospodăria. Colegii l-au felicitat pentru munca depusă, reacția sa rapidă ușurând munca pompierilor și limitând pagubele suferite de proprietar. Subofițerul are 22 de ani și a absolvit Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă Boldești, fiind repartizat la Secția de Pompieri Huși în anul 2019.

”Reamintim vasluienilor faptul că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată și aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecția mediului, deținătorii legali de terenuri nu ard miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.

De la începutul anului și până în prezent, echipele ISU Vaslui au intervenit la 23 de astfel de cazuri.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: