Home » Local » Criză de muncitori calificați! Școlile profesionale sunt pustii, iar tinerii se înghesuie la facultate

Criză de muncitori calificați! Școlile profesionale sunt pustii, iar tinerii se înghesuie la facultate

de Dănuț CIOBANU 

Forța de muncă din județul Vaslui este foarte puțină și nepregătită. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanții mediului economic local. Chiar dacă, anul, sute de vasluieni obțin certificate de calificare profesională, majoritatea acestora pleacă imediat la muncă în străinătate. Nici școlile profesionale nu mai trezesc interesul celor tineri, cei mai mulți preferând să meargă la facultate.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că instituția pe care o conduce pregătește câte 1.000 de cursanți la doi ani, iar majoritate după ce își iau certificatele de calificare pleacă în străinătate.

”Aceste persoane nu se mai duc la întreprinderile la care munceau. E jalnic! Așteptările salariaților sunt foarte mari, alții au lucrat afară și știu cât se câștigă acolo. Dar costurile sunt mai reduse în țară și ești alături de familie. Dacă ar avea salariul 500 de euro net altfel ar sta lucrurile”, a precizat Constantin.

Din nefericire, majoritatea tinerilor preferă să meargă la facultate și refuză să urmeze școlile profesionale. Din această cauză la noi în țară este o mare criză de tehnicieni, care în țările europene sunt foarte apreciați.

„Nu se mai duce nimeni la școlile profesionale. Nu mai există interes pentru profesională. Noi pregătim oamenii în 2-3 meserii, dar trebuie ca muncitorul să știe bine o meserie”, a mai spus Constantin.

Din nefericire, mediul de afaceri local nu a profitat de întoarcerea în țară a vasluienilor, din cauza pandemiei de coronavirus. Fără o strategie care să ofere o perspectivă optimistă de dezvoltare a județului Vaslui, fără a oferi locuri de muncă plătite decent, majoritatea oamenilor întorși din țările europene pleacă din nou la muncă în străinătate.

”A venit această forță de muncă, dar noi le putem oferi ceva?! Oamenii aceștia își spun: ne dă cineva de muncă sau ne ducem din nou la cules de sparanghel! Trebuie să se vrea să se facă o strategie de dezvoltare la nivel național și apoi una aplicată la nivel local. De sus în jos trebuie luate aceste măsuri. Dacă vorbim de județul Vaslui, atunci să dezvoltăm agricultura, să cultivăm grâu, porumb, sfeclă de zahăr. La Fălciu trebuia să fie construită o fabrică de zahăr, dar după anul 1989 nu s-a mai terminat construcția. Nu mai făcem import de zahăr, dacă avem aceste fabrici. Dacă nu le oferim nimic, normal că acești oameni pleacă”, spunea Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

La rândul lui, Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că autoritățile centrale nu sunt interesate de menținerea forței de muncă în țară, iar exodul oamenilor în spațiul comunitar va continua.

”Nimeni nu vrea să înțeleagă că noi nu avem forță de muncă la ora actuală. Ca să avem forță de muncă, cel puțin din punctul meu de vedere, ar trebui să o aducem la un nivel de plată ca în UE sau cel puțin aproximativ egal. Atât timp cât decalajele sunt mari, nu vom reuși să ținem forța de muncă în țară. Aici este vorba despre politica Guvernului, pentru a acorda facilități la nivel național. La nivel local avem puține facilități de acordat”, a precizat Ioan Ciupilan.

 

About Ciobanu Danut