Home » Agricultura » După dezastrul din anul trecut, fermierii vasluieni se așteaptă la producții record în 2021

După dezastrul din anul trecut, fermierii vasluieni se așteaptă la producții record în 2021

de Dănuț CIOBANU 

Fermierii vasluieni sunt foarte optimiști în ceea ce privește producțiile care vor fi obținute în acest an la culturile de toamna. La această dată, vegetația plantelor este foarte bună, iar dacă precipitațiile vor cădea la timp, recoltele la grâu, rapiță, orz etc. vor fi din cele mai mari. Anul trecut, seceta prelungită a calamitat sever culturile de toamnă, 1.651 de fermieri primind despăgubiri pentru o suprafață de 57.363de  hectare afectate de secetă.

Culturile agricole semănate în toamna anului trecut de fermierii vasluieni arată foarte bine. Pe o adâncime în sol de până la 30 de centimetri rezerva de apă este asigurată la un nivel optim, ceea ce conferă condiții pentru creșterea și dezvoltarea acestor culturi.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a precizat că în toamna anului 2020 în județul Vaslui au fost semănate 80.000 de hectare, ceea ce reprezintă un procent de 30% din suprafața arabilă a județului.

„În această perioadă fermierii desfășoară o acțiune amplă de tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, precum și pentru combatarea buruienilor. În acest fel, plantele vor avea condiții bune de dezvoltare. Din discuțiile pe care le-am avut cu producătorii agricoli, până în prezent situația este destul de bună. Dacă vor fi precipitații la timp și în cantități suficiente, la această dată, premisele anului agricol sunt destul de bune”, a precizat Gigel Crudu.

În data de 21 octombrie 2020, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui a autorizat la plată 1.651 de fermieri. Despăgubirile au fost acordate pentru culturile agricole afectate de seceta pedologică din toamna anului 2019. Suprafața totală autorizată la plată în județul Vaslui s-a ridicat la 57.363 hectare.

La nivel național au fost despăgubiți 34.647 de fermieri, iar suprafața despăgubită a fost de 1.168.000 de hectare (ha). Cuantumurile despăgubirilor au fost următoarele: grâu – 925 de lei/ha; secară – 925 de lei/ha; triticale – 805 lei; orz – 912 lei/ha; orzoaică – 951; ovăz – 772 lei/ha; rapiță – 1.002 lei/ha.

DAJ Vaslui a finalizat în cursul lunii iulie 2020 operațiunea de verificare în teren a suprafețelor agricole afectate de seceta prelungită. Potrivit rapoartelor operative transmise de către UAT-uri, fermierii au declarat calamitată o suprafață totală de 85.433 hectare. În urma controalelor din teritoriu realizate de echipele de specialiști a fost constatată o suprafață totală afectată de secetă de 62.104 hectare. Situația culturilor calamitate în județul Vaslui a fost următoarea: grâu – 47.603 hectare; secară – 67 de hectare; triticale – 135 hectare; orz – 3.593 hectare; orzoaică – 167 hectare; rapită – 10.321 hectare.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: