Home » Local »

Sâmbătă, 15 mai 2021, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza o activitate dedicată unui important eveniment pentru astronomi (și nu numai!) – Ziua Internaţională a Astronomiei (Astronomy Day). Evenimentul este aniversat în fiecare an, într-o zi de sâmbătă din luna aprilie sau mai, când Luna este în preajma fazei de Primul Pătrar.

”Mișcarea a început în California (SUA) în anul 1973, când astronomul amator Douge Berger (președintele clubului local Astronomical Association of Northern California), a decis că decât să invite oamenii să participe la o seară de observații astronomice într-un loc îndepartat de oraș, mai bine ar fi ca clubul de astronomie să organizeze observaţii astronomice în mijlocul orașului, și să arate obiectele cerești publicului trecător, care altfel nu ar avea ocazia să privească printr-un telescop. Anul acesta Ziua Astronomiei se va aniversa pe 15 mai şi, ca în fiecare an, echipa de la Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan”, va marca acest eveniment prin organizarea unei prezentări publice, la ora 12.00, în aer liber, pe terasa Observatorului Astronomic”, a declarat Dumitru Ciprian Vîntdevară, șeful Serviciului Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Invitaţi speciali vor fi soții Ecaterina și Cătălin Angheluţă, ambii profesori la Colegiul “Gheorghe Roşca Cadreanu” Bârlad. Între orele 13.00 – 14.00, se vor organiza şi observaţii solare cu cel mai performant telescop solar din România. De asemenea, sâmbătă seara, se vor organiza şi observaţii astronomice în stradă, în zona parcului “Victor Ion Popa”, (lângă statuia lui Mihai Eminescu), între orele 21.00 și 22.00. Organizatorii atrag atenția că observaţiile solare şi cele nocturne din stradă, se vor desfăşura numai dacă cerul va fi senin!

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: