BusinessLocal

Oamenii de afaceri sunt în ceață și fără speranțe! Investiții nu sunt, iar strategiile lipsesc

de Dănuț CIOBANU 

Fără investiții și fără o strategie de dezvoltare la nivel național și local, relansarea mediului economic nu este posibilă. Oamenii de afaceri vasluieni susțin că, la această dată, nu au elementele necesare care să le ofere o speranță privind redresarea economică. Fără sprijin concret din partea statului, numărul de firme noi intrate pe piață a scăzut, Vasluiul fiind pe ultimul loc în regiune în ceea ce privește înregistrarea de firme. 

Mediul economic vasluian este încă departe de relansarea mult așteptată. Cum redresarea economiei se face prin investiții, oamenii de afaceri așteaptă deblocarea fondurilor în ceea ce privește investițiile din fondurile publice. Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că nu există nicio strategie în vederea redresării mediului economic, care să ducă la o creștere a numărului de locuri de muncă.

”Totul este în ceață. Nimic nu e limpede, nimic nu e dat publicității pentru a da o speranță oamenilor de afaceri. Fără elementele care să conducă la puls valoare nu există nicio perspectivă de dezvoltare a societății. Noi rămânem optimiști, dar în acest moment nu avem datele pe care să putem gândi o sperață pentru mediul de afaceri și pentru societate”, a precizat Ovidiu Copacinschi.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în primul trimestru din acest an au fost înființate în total 407 firme. Tot în primele trei luni ale acestui an, au fost radiate 159 de firme, 61 au fost dizolvate, iar 52 de societăți au fost suspendate, adică au ieșit de pe piață 272 de firme.

Anul trecut, județul Vaslui a bifat un loc codaș în Moldova în ceea ce privește înmatricularea de noi firme. La sfârșitul anului 2020, în județul nostru au fost deschide în total 1.060 de firme. Este vorba despre 772 SRL-uri, 162 – II, 112 – PFA, 12 IF etc. Dacă ne raportăm la anul 2019, când au intrat în mediul economic 1.495 de societăți, se înregistrează o dinamică negativă de aproape 30%.

Dacă facem o comparație cu celelalte județe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, decalajul dintre întreprinzători este și mai mare. Potrivit acelorași date statistice de la finalul anului 2020, situația în regiune era următoarea: Bacău avea întregistrate 2.486 firme; Botoșani – 1.133 firme; Iași – 4.713 firme; Neamț – 1.859 firme și Suceava – 2.328 de firme.

 

Related Articles

Back to top button