Home » Local » Foștii CAP-iști din Dragomirești trăiesc lunar din ajutorul social de 140 de lei

Foștii CAP-iști din Dragomirești trăiesc lunar din ajutorul social de 140 de lei

de Dănuț CIOBANU 

Foștii lucrători în cooperativele agricole de producție din timpul regimului comunist au o bătrânețe de coșmar. În județul Vaslui, cei 11.279 pensionari din agricultură beneficiază de o pensie medie de numai 558 lei. Acești bătrâni se pot considera însă fericiți, în condițiile în care multe personae nu au putut să își dovedească vechimea în muncă la CAP și trăiesc din venitul minim garantat.

Peste 100 de bătrâni din comuna Dragomirești cu vârsta cuprinsă între 65 și 70 de ani trăiesc lunar doar cu ajutorul social în valoare de 140 de lei. Aceste persoane trebuiau să iasă la pensie, dar din cauză că nu au vechime în câmpul muncii de 15 ani nu pot primi pensie. Chiar dacă au lucrat la CAP, pentru multe persoane nu se mai găsesc normele lucrate și, din această cauză, nu pot beneficia de pensie.

„Vin toată ziua pe la primărie persoane cu vârsta de peste 65 de ani, care au muncit la CAP, dar nu li se găsesc normele. Cum poți să îi ajuți fără să încalci legislația în vigoare! Sunt bătrâni suferinzi care trebuia să iasă la pensie. Mă doare sufletul când îi văd în fața primăriei. La toate aceste persoane le dăm ajutor social de 140/lună, ca să aibă din ce trăi”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

Tocmai pentru a nu se mai ajunge în această situație, Primăria Dragomirești a avut o serie de discuții cu cetățenii comunei, în ceea ce privește posibilitatea ieșirii la pensie. Oamenii au fost informați că pentru a beneficia de pensie la limită de vârstă, orice persoană trebuie să aibă pe cartea de muncă lucrat cel puțin 15 ani. Dacă nu vor avea acest stagiu de cotizare, respectivele persoane vor beneficia după vârsta de 65 de ani doar de ajutor social, venit care este total insuficient pentru a asigura un trai decent.

Pensia medie din agricultură este de 558 lei

Conform datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui în județul nostru sunt în plată 93 de pensii speciale, din care 61 de pensii la Vaslui și 32 la Bârlad. Este vorba despre pensii speciale pe care le primesc foștii magistrați sau angajați ai Curții de Conturi. Cea mai mare pensie specială aflată în plată este de 24.546 lei, pensie care este încasată de un magistrat.

În evidențele CJP Vaslui sunt înregistrați în total 92.988 pensionari, care încasează o pensie medie de 1.068 de lei. Un număr de 81.709 pensionari sunt de stat și au o pensie medie de 1.138 lei. În schimb, cei 11.279 pensionari din agricultură beneficiază de o pensie medie de numai 558 lei. La tot acest tablou privind pensiile din sistemul public, cea mai mare pensie care provine din contribuție este în valoare de 9.802 lei.

Potrivit acelorași date, în județul Vaslui sunt în plată 27.495 pensii sociale, din care 19.798 la Vaslui și 7.697 la Bârlad. Indemnizația socială pentru pensionari, așa cum e definită în OUG nr. 6/2009, se acordă pentru ca fiecare persoană căreia i se calculează o pensie sub un nivel minim garantat să primească cel puțin această valoare de pensie minimă garantată.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut