Home » Agricultura » Start la campania de irigații din anul 2021!

Start la campania de irigații din anul 2021!

Campania de irigații din județul Vaslui în anul 2021 începe din data de  17 mai. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui va onora cererea de apă făcută de organizația utilizatorilor de apă pentru irigații din Lunca Banului și va pune în funcțiune stația de pompare de la Bumbăta. În total, pentru culturile agricole din Lunca Banului vor fi livrați 50.000 metri cubi de apă. Practic, aceasta este prima acțiune de udare a culturilor care va avea loc în amenajarea Albița-Fălciu. Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui, a spus că, în acest an, în amenajarea de la Mînjești au fost deja irigate 17,5 hectare de livezi.

„Pentru fermieri apa este gratuită. ANIF-ul pompează apa la punctele de livrare, în baza contractelor încheiate pentru anul 2021. În cele două amenajări pentru irigații de la Mînjești și Albița-Fălciu au fost semnate contracte cu fermierii pentru irigarea unei suprafețe totale de 13.373 hectare. Sursa de alimentare cu apă este râul Prut, unde avem abonament cu Stânca Costești, iar la Mînjești avem abonament cu Apele Române”, a precizat Sandu Damian.

Infrastructura secundară pentru irigații a fost trecută în proprietatea celor șapte organizații, constituite la nivelul județului Vaslui. Este vorba de organizațiile fermierilor din Pogonești, Lunca Banului, Vetrișoaia, Berezeni, Doniceasa etc. Vestea bună este că producătorii agricoli au început să implementeze proiecte cu fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii secundare de irgații.

„La Berezeni, s-a finalizat un proiect în valoare de un milion de euro, finanțat prin PNDR 2014-2020. Investițiile care au fost puse în funcțiune acoperă o suprafață de 900 hectare. La Doniceasa s-a derulat un proiect similar care a vizat 500 de hectare, fiind achiziționate echipamente de irigat”, a mai spus Sandu Damian.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: