Home » Agricultura » A fost aprobată finanțarea de 10 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de irigații din Albița-Fălciu

A fost aprobată finanțarea de 10 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de irigații din Albița-Fălciu

de Dănuț CIOBANU 

Marele proiect de reabilitare a amenajării pentru irigații Albița-Fălciu are asigurată în totalitate sursa de finanțare. Valoarea investiției pentru prima etapă de reabilitare este de peste 10 milioane de euro. Va fi modernizată infrastructura principală de irigații ce deservește 10.075 hectare. Se vor reabilita patru stații de pompare, 39,521 kilometri canale de alimentare, 15 construcții hidrotehnice, din care 12 podețe și 3 stăvilare.

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui are vești foarte bune pentru femierii din județ. A fost aprobată linia de finanțare pentru reabilitarea amenajării pentru irigații Albița – Fălciu. Planul de investiții are o importanță maximă pentru agricultura locală și sunt toate premisele ca în această toamnă investiția să fie finalizată. Practic, în amenajarea Albița –Fălciu sistemul care se va reabilita vizează o suprafață agricolă de 10.075 hectare.

„Este o lucrare de anvergură, care nu s-a mai făcut de la Revoluția din 1989. În urma investițiilor va crește randamentul la pompare, se va face economie la apă pe canale, sistemul de irigații va fi echipat cu tehnologie avansată. Canalele vor fi dalate cu beton, astfel încât să nu poată fi distruse. Ne așteptăm ca randamentul global al sistemului de irigații de bază să fie de 87%”, a spus Sandu Dămian, directorul ANIF Vaslui.

Amenajarea de irigații Albița – Fălciu se va moderniza în două etape. În prima etapă se va reabilita infrastructura principală de irigații ce deservește 10.075 hectare, această suprafață regăsindu-se la organizațiile utilizatorilor de apă care și-au modernizat infrastructura secundară de irigații prin fonduri europene.

Astfel, se vor reabilita patru stații de pompare, 39,521 kilometri canale de alimentare și de distribuție, 15 construcții hidrotehnice, din care 12 podețe și 3 stăvilare.

În a doua etapă de la amenajarea Albița-Fălciu se va reabilita infrastructura principală de irigații de pe o suprafață de 4.677 hectare, vor fi reparate 17,3 kilometri canale de irigații și va fi instalată o stație de repompare.

ANIF Vaslui are în administrare o suprafață amenajată cu lucrări de îmbunătățiri funciare de 267.179 hectare din care: 29.926 hectare, amenajată cu lucrări de irigații, 41.653 hectare lucrări de desecare și 195.600 hectare amenajate cu lucrări de combaterea eroziunii solului. De asemenea, ANIF Vaslui administrează o suprafața amenajată pentru irigații de 29.926 hectare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut