Home » Local » Apă și canal pentru 47 de UAT-uri vasluiene. Avize și autorizații pentru proiectul de 274 milioane de euro

Apă și canal pentru 47 de UAT-uri vasluiene. Avize și autorizații pentru proiectul de 274 milioane de euro

de Dănuț CIOBANU  

SC Aquavas Vaslui a demarat obținerea avizelor și autorizațiilor în vederea implementării proiectului de apă și canal, care înglobează 47 de UAT-uri. În prezent, marele proiect din județul Vaslui a ajuns în faza de revizuire, conform observațiilor formulate de JASPERS, organismul de consultanță acreditat de către UE. Valoarea totală a proiectului este de 274.380.918 euro, din care pentru sistemul de alimentare cu apă 151.885.451 euro, iar pentru sistemul de canalizare 122.495.467 euro.

Aplicaţia de finanţare şi studiul de fezabilitate aferente proiectului din județul Vaslui au fost transmise în data de 21 noiembrie 2019 spre analiză şi verificare către Direcţia Generală Programe Europene Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Proiectul de investiții se va realiza în două etape. Pentru prima etapă este alocată suma de 177,7 milioane de euro, iar pentru a doua etapă se vor aloca peste 95 milioane de euro. În prima etapă de implementare a proiectului sunt vizate localitățile mai mici care țin de localitățile mari, iar în a doua etapă vor fi executate lucrările în localitățile mari.

Proiectul va cuprinde 5 contracte de lucrări de proiectare și execuție, din care 3 contracte se vor derula în prima etapă și 2 contracte în etapa a doua. Finanțarea investiției este asigurată de Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

”În momentul în care Comisia Europeană va da undă verde finanțării proiectului, imediat se va semna contractul de finanțare și se va organiza licitația în vederea adjudecării execuției lucrărilor. Facem acest lucru în paralel cu parcurgerea procedurilor în vederea aprobării proiectului, deoarece avem experiența anterioară în care am constatat că până la obținerea acestor documente trece o anumită perioadă de timp”, a spus Daniela Grigoraș, purtător de cuvânt al SC Aquavas Vaslui.

Strategia de implementare a proiectului prevede în studiul de fezabilitate ca sistemele de alimentare cu apă din orașe să fie extinse către comunitățile din mediul rural. Prin această centralizare, nu va exista în fiecare comună un sistem propriu de alimentare cu apă, lucru care va conduce la o mai bună gestionare a serviciului public.

Printre lucrările prevăzute în proiectul de apă și canal se numără  extinderea conductelor de aducțiune pe 379 kilometri; forarea unui număr de 35 de puțuri; construcția a 68 de stații de tratare/clorinare a apei potabile; construcția unui număr de 44 rezervoare de înmagazinare a apei; 12 rezervoare vor fi reabilitate; construcția a 125 stații de pompare a apei potabile și reabilitare a 6 stații existente; extinderea rețelei de distribuție a apei cu 616 kilometri; reabilitarea rețelei de distribuție pe o distanță de 46 kilometri.

Pe segmentul sistemului de canalizare, investițiile vizează extinderea rețelelor de canalizare pe o distanță de 347 kilometri; reabilitarea rețelei de canalizare pe 27,5 kilometri; reabilitarea conductei de refulare pe 2 kilometri; construirea unui număr de 172 stații de pompare apă uzată; reabilitarea a 5 stații de pompare apă uzată; construirea și extinderea unui număr de 6 stații de epurare apă uzată etc.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: