Home » Local » Ședință de lucru la Europe Direct Vaslui, dedicată egalității de șanse între femei și bărbați

Ședință de lucru la Europe Direct Vaslui, dedicată egalității de șanse între femei și bărbați

de Dănuț CIOBANU 

În contextul marcării zilei de 8 Mai ca Ziua egalității de șanse între femei și bărbați în România, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a inițiat o serie de acțiuni de informare și conștientizare atât la nivel central, cât și la nivel local. 

În data de 13 mai 2021, la sediul Centrului de Informare Europe Direct Vaslui, a avut loc sedința Comisiei Judetene pentru Egalitate de Sanse (COJES) Vaslui. Evenimentul au  avut  loc sub egida „Săptămânii egalității de șanse între femei și bărbați”, (săptămâna 9-15 mai ).

În sedință au fost abordate următoarele teme: „Echilibrul între viața profesională și cea privată și revalorizarea îngrijirii”, precum și „Participarea echilibrată a femeilor și bărbaților la decizie”.

„Pandemia generată de COVID-19 ne-a pus în fața unor provocări diverse, iar în prima linie a luptei au fost, nu de puține ori, femeile, fie că ne referim la cadrele medicale, la femeile din sistemul de educație și asistență socială, fie la femeile care prestează servicii de curățenie, comerț etc. În acest context, s-a evidențiat nevoia de empatie, de grijă și de îngrijire  a copiilor, a vârstnicilor, a persoanelor bolnave, a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor singure, etc. Grija și îngrijirea au fost abordate, atât din perspectiva nevoii de servicii profesionalizate, cât și ca infrastructură critică oferită prin instrumente voluntare: familie, comunitate, organizații nonguvernamentale. Este cunoscut faptul că principalele furnizoare de grijă și îngrijire în familie rămân femeile, s-a confirmat prin studii faptul că tensiunea dintre viața de familie și cea profesională s-a acutizat în perioada pandemiei”, a spus Maghița Piciu, președintele COJES Vaslui.

În cadrul sedinței , având în vedere că membrii comisiei reprezintă instituțiile publice din județ, s-a discutat despre provocările la care au fost supuși  salariații institutiilor pentru ducerea la îndeplinire a sarcinilor de serviciu, cât și a atribuțiilor  din viata privată, respectiv din viața de familie.

În același timp, s-a evidențiat faptul ca în aceasta perioada grea pe care o traversăm, atât femeile cât și bărbații au fost puși în situații de a lua decizii importante atat la nivel profesional cât și la nivel personal și familial.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: