Home » Local » Plecați de acasă! Peste 5.000 de beneficiari de alocații de stat, suspendați de la plată

Plecați de acasă! Peste 5.000 de beneficiari de alocații de stat, suspendați de la plată

La sfârșitul lunii aprilie 2021, în județul Vaslui erau în plată 98.860 alocații de stat. Într-o singură lună, de la bugetul de stat a fost virată suma de 23.211.916 lei pentru plata acestei prestații sociale.

La sfârșitul lunii aprilie, 5.061 de beneficiari au fost suspendați la de plată. Pe de o parte, numărul  mare de suspendări are ca motiv lipsa beneficiarilor de la domiciliu pentru  a încasa prestația socială. Atunci când nu se încasează dreptul social prin trei mandate poștale, alocația de stat nu se mai pune în plată. Pe de altă parte, sunt mulți vasluieni care au solicitat încasarea alocației din străinătate și, în consecință, prestația se suspendă în țară.

“Beneficiază de alocație de stat toți copiii în vârstă de până la 18 ani, inclusiv copiii care beneficiază de măsuri de protecție socială la servicii de tip rezidențial. Alocația se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora”, a precizat Sorin Prepeliță, directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Vaslui.

În ceea ce privește alocația de stat, se păstrează trendul de creștere din anii trecuți, în ceea ce privește numărul beneficiarilor. Spre exemplu, la sfârșitul anului 2019 erau în plata un număr total de 94.564 de beneficiari. Creșterea numărului mediu de beneficiari care încasează alocație de stat are mai multe explicații. În primul rând, este vorba despre cetățenii din Republica Moldova, care, după dobândirea cetățeniei române, își depun cererile de acordare a alocației în România.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: