altex
Local

Pirotehniștii, la ceas de sărbătoare!

În fiecare an, pe 31 mai este sărbătorită Ziua Geniștilor Militari. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Podul Înalt” al judeţului Vaslui are în structurile operative şi o echipă de pirotehnicieni care intervin pentru preluarea, transportul şi depozitarea acesteia în condiţii de siguranţă şi ulterior, distrugerea în spaţii special amenajate. Misiunea principală a acestor profesionişti în pirotehnic este asanarea, pe teritoriul judeţului Vaslui, a muniţiilor şi explozivilor rămase neexplodate de pe timpul războaielor.

Pe parcursul anului  2020, echipa pirotehnică a executat un total de 42 de misiuni de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată, precum şi trei şedinţe de distrugere a muniţiei asanate. Anul 2021 a debutat cu foarte multe misiuni ale pirotehnicienilor, mai exact 16 misiuni în primele cinci luni ale anului. Cele 120 de elemente de muniţie care urmează sa fie distruse în 2021, se prezintă astfel: 26 de proiectile, 9 bombe de aruncător, 90 de cartuşe şi elemente de muniţie. În trecut s-au găsit bombe de aviație, proiectile şi bombe de aruncător de calibre diferite, grenade de mână defensive şi ofensive, cartuşe de infanterie şi elemente de muniţie. Muniţia este descoperită de obicei primăvara, pe timpul muncilor agricole, a lucrărilor de construcţii, dar au fost şi situaţii în care bombele au fost aduse cu balastul din zona oraşului Roman. Din fericire, primăriile fac instructaje periodice cu populaţia şi îi anunţă despre acest pericol şi măsurile de comportament.

Este meseria în care tot timpul vei fi ucenic. Pirotehnia este meseria celor curajoşi şi foarte bine pregătiţi. La o manipulare necorespunzătoare, oricare dintre elementele de muniţie ar  putea să explodeze provocând moartea sau rănirea persoanelor aflate pe o rază de până la un kilometru. Este o specializare foarte frumoasă, dar şi foarte periculoasă. Împreună cu echipajul verificăm întotdeauna înainte. Nu există rutină în meseria asta; orice neglijenţă poate pune în pericol viaţa ta şi a colegilor. De 15 ani de când practic această specializare, consider că armata este o meserie vocaţională. Când alegi să devii militar trebuie să ai chemare. Şi văd în jurul meu că toţi cei care au vocaţie, indiferent ce sarcini zilnice primesc, acceptă cu plăcere, pentru a-şi descoperi alte limite, ale cunoaşterii, pregătirii fizice şi rezistenţei la stres”, ne-a declarat unul dintre specialiştii ISU Vaslui.

După ce a a participat la sute de intervenţii, genistul va spune că, de fapt, “în munca de pirotehnist trebuie să ai 60% pricepere şi 40% o relaţie bună cu Dumnezeu. De ce? Pentru că noi nu putem greşi decât o dată! E normal să ne fie teamă. Cei care spun că nu le e frică atunci când ştiu că pot muri în orice moment, mint sau sunt prea tineri ca să înţeleagă gravitatea situaţiei. Atunci când echipajul nostru este pe teren trebuie să ne asigurăm că civilii care au descoperit bomba nu vor fi răniţi în timpul intervenţiei noastre”.

Pentru a preveni producerea unei tragedii atunci când sunt descoperite accidental elemente de muniție, pirotehniștii atrag atenția populației că este total interzisă atingerea acestora cu mâna sau alte obiecte; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; demontarea focoaselor sau altor părţi componente; joaca copiilor cu diferite muniţii ca: grenade, focoase, cartuşe, proiectile sau alte elemente pirotehnice; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe. Cetăţenii, care au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate, trebuie să apeleze imediat numărul unic de urgenţă 112 sau să anunţe imediat organele autorităţilor locale – primărie, poliţie, pompieri, unităţile militare apropiate.

test

Tot pe 31 mai se sărbătorește  şi Ziua Rezervistului Militar, care a fost instituită prin Hotărârea Guvernului României nr. 467 din 12 mai 2010.

Related Articles

Back to top button