Home » Administratie » Sperietoarea majorării impozitelor locale, vânturată în CL Vaslui. Vasile Pavăl dă asigurări că taxele nu cresc!

Sperietoarea majorării impozitelor locale, vânturată în CL Vaslui. Vasile Pavăl dă asigurări că taxele nu cresc!

de Dănuț CIOBANU 

Proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2022 a provocat dezbateri aprinse în ședința Consiliului Local Vaslui. În contextul în care în comisiile de specialitate s-a înregistrat propunerea de amânare a aprobării proiectului, consilierii social-democrați au acuzat majoritatea că pregătește o supriză neplăcută vasluienilor. La acuzațiile privind o eventuală creșterea a taxelor și impozitelor locale, liberalii s-au apărat precizând că este o simplă manipulare.

„Guvernul pregătește PNRR-ul, prin care își asumă față de UE scăderea cotei de impozit pe venit. În consecință, se vor diminua și sumele pe care Guvernul le alocă în teritoriu, ceea ce înseamnă că UAT-urile vor fi obligate la un moment dat să mărească taxele și impozitele locale. Pregătiți vreo supriză pentru vasluieni”, au întrebat consilierii din cadrul PSD.

Valentin Dragomir, consilier PNL, a răspuns că în ultimii doi ani veniturile de la bugetul Primăriei Vaslui au fost cele mai mari, perioadă care coincide cu o guvernare liberală.

„În ultimii șase ani, fondurile prevăzute în buget nu se cheltuiesc. Este vorba anual de 7-8 milioane de lei, din taxe și impozite locale care rămân necheltuite. Proiectul de hotărâre privind impozitele pe 2022 nu are nicio legătură cu o eventuală decizie a guvernului”, a precizat Dragomir.

La rândul lui, Cătălin Mândru, viceprimarul municipiului Vaslui, a adăugat că în comisie s-a discutat despre acest subiect, însă motivul nu a fost amânarea proiectului pentru o  majorare a taxelor și impozitelor locale. Discuțiile au vizat dezbaterea publică la proiect care nu a ajuns la cetățeni, deoarece nu s-a înregistrat nicio propunere de la contribuabili și care ar fi modalitățile de implicare a acestora.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că indexarea impozitelor și taxelor locale pe 2022 este în conformitate cu Codul Fiscal. Obligatoriu, indexarea impozitelor locale se face cu rata inflației.

„Nu înseamnă că pentru 2021 dacă apar modificări prin ordonanțe de urgențe sau Codul Fiscal nu vor fi luate în calcul și sigur vom analiza atunci. Ne încadrăm în lege să facem această indexare cu rata inflației, nu cu o majorare sau o micșorare a taxelor și impozitelor. Aceste sume reprezintă o bază de finanțare de circa 18-20% din cheltuieli în fiecare an. Autoritățile locale trebuie să își asigure venituri pentru dezvoltarea comunității și nu să aștepte virarea de la bugetul consolidat al statului”, a spus Vasile Pavăl.

Impozitele și taxele locale, precum și taxele speciale, pe anul 2022, se indexează cu 2,6%. Și în anul viitor, contribuabilii persoane fizice și juridice vor primi o serie de bonificații financiare: în cazul impozitului/taxei pe clădiri la 10%; în cazul impozitului/taxei pe teren la 10%; în cazul impozitului pe mijloacele de transport la 10%.

Primăria Vaslui a încasat în primul trimestru al acestui an suma de 17,8 milioane de lei din taxe și impozite locale. Dacă ne raportăm la întreaga sumă prevăzută a fi colectată în acest an, care se ridică la 33,9 milioane de lei, rezultă un grad de colectare de 52,59%.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut