Home » Local » Inspecția Muncii Vaslui către angajatori: Protejați angajații de temperaturile extreme!

Inspecția Muncii Vaslui către angajatori: Protejați angajații de temperaturile extreme!

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui solicită tuturor angajatorilor de pe piața muncii a județului Vaslui să respecte prevederile O.U.G. nr.99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Solicitarea vine în contextul în care în perioada următoare sunt prognozate de către Administrația Națională de Meteorologie temperaturi ridicate extreme, în care disconfortul termic va fi accentuat.

Prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer; asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4  litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri.

În situația în care la un angajator se va proceda la întreruperea colectivă a lucrului, în caz de temperaturi extreme, contractele individuale de munca ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.

„Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500  lei  încălcarea prevederilor art. 8, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni. Vom derula acţiuni de verificare privind modul în care angajatorii asigură protecţia lucrătorilor în perioadele în care se înregistrează temperaturi ridicate extreme”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut