Home » Local » Salvați Copiii deschide noi programe. Județul Vaslui are 3.281 de copii cu părinții plecați să muncească în străinătate

Salvați Copiii deschide noi programe. Județul Vaslui are 3.281 de copii cu părinții plecați să muncească în străinătate

de Dănuț CIOBANU

La nivel național, dintre cei 75.136 de copii cu părinții plecați să muncească în afara țării, 22.662 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părinților, având ambii părinţi sau părintele unic susţinător plecat peste hotare. Pentru a preîntâmpina excluziunea socială şi abandonul şcolar, Organizația Salvați Copiii deschide şase noi programe locale în județele Vaslui şi Dâmbovița din Regiunile Nord-Est și Sud Muntenia, în cadrul proiectului „Intervenții integrate de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate”, având ca partener asociația Școala de Valori.

 

Datele oficiale procesate la finalul anului 2020 arată că Regiunea Nord-Est are 27.031 copii rămași singuri acasă, dintre care 3.281 copii în județul Vaslui, iar Regiunea Sud Muntenia 10.085 de copii în această situație, dintre care 2.037 doar în județul Dâmbovița.

Cercetările realizate de Salvaţi Copiii au arătat că, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, copiii se confruntă cu dificultăți emoționale, sociale și educaționale. De asemenea, una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon şcolar, este, din punct de vedere statistic, cea reprezentată de copiii cu cel puțin un părinte plecat pentru o perioadă de minim șase luni.

În acest context, proiectul vizează stimularea participării la educație şi prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi de excluziune socială pentru copii din județele Vaslui şi Dâmbovița ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Noile programe se derulează în perioada 1 aprilie 2021 – 31 decembrie 2023. Valoarea totală a proiectului, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, este de 4,775,959.27 lei, din care valoare cofinanțare UE: 4.059.565,34 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 716.393,93 lei.

„În cadrul proiectului, vor beneficia de activități directe de suport cel puțin 1.770 de persoane: cel puțin 300 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, 180 părinţi/persoane care au copiii în grijă, 900 de copii din aceleași școli, 120 de specialişti şi 270 de membri ai comunităţii din locaţiile vizate. Totodată, campaniile de informare și conștientizare vor viza peste 400.000 de persoane”, a spus Vasile Mariciuc, președintele Organizației Salvați Copiii Vaslui.

Colaboratori: Şcoala Gimnazială „Mihai David” Negrești, Liceul Tehnologic „Nicoale Iorga” Negrești, Școala Gimnazială Todirești, jud. Vaslui, Școala Gimnazială „Matei Basarab” Târgoviște, Școala Gimnazială „Smaranda Gheorghiu” Târgoviște, Grădinița Rază de Soare Târgoviște, Școala Gimnazială Răzvad, jud. Dâmbovița, Direcţii de asistenţă socială/Servicii publice de asistenţă socială din localităţile mai sus menţionate.

Pe lângă acest proiect, Salvați Copiii lansează alte patru proiecte similare destinate educației și protecției copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate. Per total, în cele 5 proiecte vor fi dezvoltate 32 programe locale în 10 județe, care vor avea ca beneficiari direcți : 8.770 de persoane, din care 5.950 de copii (copii cu părinții plecați la muncă în străinătate și alți copii din aceleași școli) și 2.820 de adulți (părinți/persoane în grija cărora au rămas copiii, specialiști și membri ai comunității). Campaniile de informare și conștientizare vor viza peste 2.000.000 de persoane.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: