Home » Local » Antreprenori din Pungești, instruiți și finanțați în afaceri printr-un proiect european

Antreprenori din Pungești, instruiți și finanțați în afaceri printr-un proiect european

În comuna Pungești se derulează un proiect de anvergură, finanțat prin POCU 2014-2020. Proiectul „Promovarea unitară a normelor nediscriminatorii și garantării eliminării stereotipurilor printr-un traseu integrat” a debutat în data de 13 februarie 2018 și urmează să fie încheiat în luna august 2021.

Grupul țintă al proiectului este format din 551 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, din care 145 sunt romi din satele Cursești Deal, Pungești, Stejaru și Rapșa din comuna Pungești, județul Vaslui.

Obiectivul principal al proiectului este reducerea gradului de excluziune socială și sărăcie pentru membri ai comunităților rome marginalizate din cele patru localități. Proiectul are o valoare totală de 25.041.581 lei, din care contribuție nerambursabilă în sumă de 21.028.591 lei din fonduri europene.

În cadrul proiectului de la Pungești a fost finanțată înmatricularea

unui număr total de 28 de firme, fiecare afacere fiind susținută cu o sumă de 24.000 euro. Beneficiarii proiectului au fost consiliați înainte și după înființarea firmei, fiind organizate sesiuni și workshop-uri pentru afacerile nou înfiintate. Pe lângă instruire și informare, debutanții antreprenori au participat la târguri și expoziții dedicate afacerilor nou înființate în diferite domenii: frizerie, taxi, croitorie, reparații mașini și utilaje, patiserie, tâmplărie, atelier mecanică, lucrări de instalații și reparații tehnico-sanitare etc.

„Până acum oamenii sunt foarte mulțumiți de acest proiect. La început nu credeau că vor desfășura activitățile și nu vor fi acordate facilitățile prevăzute în proiect. Acum se roagă de noi, dacă se mai pot face înscrieri. Proiectul a avut un impact mare asupra copiilor, cărora le-am dat o masă caldă în perioada desfășurării semestrelor școlare și au participat la diferite activități”, a spus Dana Tîlvîc, managerul proiectului.

Tot în cadrul proiectului au fost organizate târguri de joburi, 276 de persoane au fost calificate în diferite meserii, a fost organizat un punct de acces pentru servicii sociale/medicale etc.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut