Home » Administratie » Florin Cîțu: Sunt bani pentru plata facturilor PNDL! Primarii vasluieni: Șantierele se închid!

Florin Cîțu: Sunt bani pentru plata facturilor PNDL! Primarii vasluieni: Șantierele se închid!

de Dănuț CIOBANU 

Florin Cîțu le-a transmis primarilor din județul Vaslui că a deblocat în total 520 milioane de lei, pentru plata facturilor PNDL. Premierul a catalogat drept „o minciună”, informația că șatierele ar fi oprite și a cerut primarilor să nu facă pichete, ci să meargă la Guvern pentru a discuta. Pe de altă parte, primarii susțin că nu mai au la dispoziție programe de finanțare pentru proiecte de investiții, iar fără bani nu pot dezvolta comunitățile locale. 

Prezent în municipiul Vaslui la alegerile pentru organizația județeană a PNL, premierul Florin Cîțu a avut un mesaj tranșant pentru primarii PSD. Acesta a precizat că nu sunt situații în care șantierele deschise prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) să fie blocate din cauza lipsei de finanțare.

„Nu este adevărat! Este o minciună! Pentru că s-au făcut plăți și săptămâna trecută de 220 milioane de lei, iar în acest moment prin hotărârea de guvern de săptămâna trecută s-au mai eliberat 300 milioane de lei pentru plata facturilor PNDL”, a spus premierul.

Florin Cîțu a adăugat că în data de 4 noimebrie 2019, când PNL a preluat guvernarea, existau facturi de șapte luni neplătite la PNDL.

„Nu cred că în această guvernare avem întârzieri, doar de câteva săptămâni, dacă este cazul. Deci nu au cum să fie oprite șantierele. Dar nu i-am văzut atunci să vină să picheteze la Guvern, când aveau șapte luni de zile neplătite”, a explicat Florin Cîțu.

Prezent în rândul primarilor care au venit în fața Sălii Sporturilor din Vaslui, pentru a-i aduce la cunoștință premierului problemele cu care se confruntă UAT-urile, Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești, a spus că în județul Vaslui se vrea să se muncească, dar pentru acest lucru trebuie fonduri financiare.

„Este vorba despre contractele tuturor UAT-urilor. Ai oprit PNDL, iar copiii învață în case. Șatierele cu școlile sunt închise. Constructorii nu mai pot lucra pe banii lor și prețurile la materialele de construcții au explodat”, a spus Dănuț Iacob.

Comuna Dragomirești are patru investiții în domeniul școlar finanțate prin PNDL 2. Cele patru proiecte vizează demolarea și construcția unei școli noi în satul Popești, reabilitarea școlii din satul Poiana Petrei, reabilitarea școlii din satul Doagele și reabilitarea școlii din satul Rădeni.

Vineri, la debutul alegerilor pentru președinția PNL Vaslui, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, s-a aflat la Sala Sporturilor în fruntea unei delegații formate din primari și parlamentari PSD, pentru a vorbi cu Florin Cîțu.

Dorim să-l vedem pe premier şi dacă e posibil, să-i înmânăm câteva documente legate de nevoile administraţiei publice locale din judeţul Vaslui, la care a făcut referire de câteva ori. Am convocat astăzi o întâlnire a primarilor de toate culorile politice, pentru a discuta aspecte legate de trecerea celor şase luni de execuţie bugetară şi nevoia unei rectificări, sigur, în limita posibilităţilor în care gestiunea actualului Guvern o oferă, dar în mod cert avem nevoie de aceste lucruri şi mai ales avem nevoie ca premierul României să cunoască dorinţele noastre, pentru că nu şi-a manifestat dorinţa de a sta de vorbă cu noi. E un lucru nemaiîntâlnit să vii într-un judeţ şi să nu doreşti să discuţi măcar zece minute cu reprezentanţii administraţiilor publice locale de nivel comunal, orăşenesc, municipal sau cu cei ai Consiliului Judeţean Vaslui”, a spus Dumitru Buzatu.

Florin Cîțu a refuzat să discute cu membrii delegației condusă de Dumitru Buzatu și a precizat că îi așteaptă oricând să discute la Guvern.

„Dacă au nevoie, eu sunt deschis să discut cu primarii de la toate partidele. Aici este vorba de investiții pentru comunități. Dacă există proiecte, îi aștept la Guvern. Nicio problemă!”, a spus Cîțu.

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: