Home » Agricultura » An bun pentru familiile de albine. Apicultorii se pregătesc pentru culesul la tei

An bun pentru familiile de albine. Apicultorii se pregătesc pentru culesul la tei

Ploile din ultimele săptămâni nu au afectat familiile de albine. Vasile Puf, președintele Asociației Crescătorilor de Albine Vaslui, a precizat că precipitațiile însemnate au provocat o  creșterea a vegetației și florilor, iar albinele au de unde culege mierea,

„Până acum este un an bun. De acum începe culesul la tei. Sperăm să nu fie temperaturi mari ca în vestul țării, unde se depeșește temperatura de 32 de grade. Ploile sunt bune pentru că au favorizat creșterea florilor și albinele au de unde culege mierea”, a spus Vasile Puf.

Județul Vaslui are aproximativ 6.500 de apicultori, care dețin peste 120.000 de familii de albine. Mierea din județul nostru este exportată în țări precum Japonia, SUA, Finlanda, Africa de Sud etc.

Apicultorii vasluieni pot depune cereri de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol, până la data de 31 iulie 2021. Valoarea sprijinului financiar alocat în anul 2021 pentru Programul Național Apicol este de 51.128 mii lei. Plata ajutorului financiar se va efectua de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Scopul programului este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii.

De asemenea, se alocă fonduri pentru achiziționarea de medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, cutii noi în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen, încălzitor miere, topitor de ceară, echipament de protecție apicol, afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit etc.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut