Home » Local » Investițiile la SJU Vaslui continuă! Proiecte europene de peste 90 milioane lei pentru modernizarea spitalului

Investițiile la SJU Vaslui continuă! Proiecte europene de peste 90 milioane lei pentru modernizarea spitalului

de Dănuț CIOBANU 

Investițiile la Spitalul Județean de Urgență Vaslui vor continua și în perioada următoare. Lucrările de modernizare la spital au început în urmă cu mai mulți ani, iar în prezent o bună parte din infrastructura de sănătate este reabilitată. Principala sursă de bani este reprezentată de fondurile europene. Într-o primă fază, cele trei corpuri ale unității de sănătate au fost modernizate pe un proiect european în valoare de 71 milioane de lei. În prezent, pe bani europeni, noul ambulatoriu din Vaslui este dotat cu aparatură performantă, iar UPU va fi extinsă. 

”Suntem într-un proces de modernizare, pornit acum mai mulți ani la spital. Sigur, că multe dintre lucrurile strict necesare ori erau învechite, ori nu existau deloc. A trebuit să ne concentrăm eforturile să atragem resurse, să utilizăm resursele proprii pentru a moderniza spitalul și al aduce la un nivel calitativ cu alte spitale din România. Atât din punctul de vedere al resursei umane (medici și întregul personal al spitalului), cât și din punct de vedere al aparaturii, al exigențelor ISU etc.”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui.

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui a început dotarea noului ambulatoriu cu echipamente medicale de ultimă generație. Peste 80 la sută din aparatura medicală a fost deja achiziționată și dată în folosință cabinetelor aflate în ambulatoriu.

Proiectul este finanțat prin intermediul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 și a fost depus în luna septembrie 2018 la Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est de către CJ Vaslui în parteneriat cu SJU. Valoarea totală a proiectului este de 10.360.254 lei.

Obiectivul proiectului este dotarea unui număr de 23 cabinete medicale din structura ambulatoriului cu 197 echipamente medicale. Prin intermediul proiectului va fi cumpărate ecografe, tomografe, echipamente pentru secțiile de urologie, fizioterapie, electrocardiografe și altele. De aceste dotări vor beneficia 67.000 de pacienți, consultați anual în cadrul ambulatoriului.

În paralel cu dotarea noului ambulatoriu, SJU Vaslui va investi 13,3 milioane de lei în extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU) cu un corp nou de clădire și dotarea unității cu 84 aparate medicale.

Actualele spații ale UPU sunt insuficiente, iar prin extinderea unității cu un corp nou de clădire modernă se urmărește asigurarea confortului atât pentru personalul medical, dar mai ales pentru pacienți. Practic, investiția se va concretiza în îmbunătățirea calității serviciilor medicale, dar și reducerea timpilor de așteptare a pacienților.

„În acest moment, suntem într-o fază tranzitorie, în care am realizat o bună parte a spitalului și urmează să modernizăm restul”, a mai spus Buzatu.

SJU Vaslui a fost modernizat în totalitate printr-un proiect cu finanțare europeană, prin POR 2007-2013. Proiectul a avut o valoare totală de 71.002.115 lei, din care 56.220.989 lei a fost finanțarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene și a Guvernului României, iar 14.781.126 lei a reprezentat contribuția proprie a CJ Vaslui. Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătățirea calității serviciilor medicale din județul Vaslui, precum și asigurarea unui acces egal al cețățenilor la serviciile de sănătate.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut