Home » Administratie » Șantierele celor patru școli din Dragomirești sunt în pericol să se închidă. Copiii învață în condiții inumane!

Șantierele celor patru școli din Dragomirești sunt în pericol să se închidă. Copiii învață în condiții inumane!

de Dănuț CIOBANU 

Ritmul de lucru pe șantierele din UAT-urile județului Vaslui pune în pericol finalizarea mai multor proiecte. Ministerul Dezvoltării decontează cu întârziere facturile, prețurile la materialele de construcții au explodat, și multe firme lucrează la cota de avarie. Un exemplu în acest sens sunt cele patru școli din comuna Dragomirești. În timp ce copiii merg mai mulți kilometri pe jos pe drumuri desfundate și învață în niște condiții inumate, șantierele sunt în pericol să se închidă.

Tot mai multe proiecte de investiții din comunitățile județului Vaslui sunt în pericol de a se închide. Cauzele pentru care firmele de construcții nu mai respectă graficele de lucru sunt multiple. Pe de o parte, plata facturilor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală se face foarte greu. Pe lângă faptul că banii vin cu întârziere de la Ministerul Dezvoltării, o altă mare problemă este reprezentată de prețurile din sectorul construcților care au crescut foarte mult. Spre exemplu, fierul beton de la un preț de 2,70 lei/kilogram acum a crescut la 5 lei/kilogram, în timp ce metrul cub de cherestea a crescut de le 600 de lei la circa 1.400 de lei. Mai mult, dacă pe piața liberă un metru pătrat construit ajunge la circa 1.000 de euro, contractele licitate cu Ministerul Dezvoltării prevăd un preț de 500-600 de euro/metrul pătrat.

„Constructorii se mișcă lent. Am avut nenumărate discuții cu ei. Dar ținând cont de toate aceste lucruri cu care firmele se confruntă, de aici vine și lentoarea în execuția obiectivelor de investiții. Dacă se continuă în acest ritm toți constructorii intră în faliment. Îmi este teamă că proiectele vor rămâne așa”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

Comuna Dragomirești are patru investiții în domeniul școlar finanțate prin PNDL 2. Cele patru proiecte vizează demolarea și construcția unei școli noi în satul Popești, reabilitarea școlii din satul Poiana Petrei, reabilitarea școlii din satul Doagele și reabilitarea școlii din satul Rădeni.

„Noi am predat școlile în lucru, iar copii învață în niște condiții care mă îngrijorează, dacă se opresc aceste șantiere. Ce vom face cu copiii? Părinții au suportat până acum și au acceptat ca acești copii să învețe în niște condiții inumane. Dar nu se mai poate continua așa. Copiii merg kilometri pe jos pe drumuri desfundate de inundații, iar în locațiile unde învață nu au condiții. Trag un semnal de alarmă pentru a găsi rezolvarea la aceste probleme”, a mai spus Dănuț Iacob.

Pentru proiectele aflate în derulare, Primăria Dragomirești are nevoie de circa 2 milioane de lei pentru cofinanțare. De asemenea, mai este nevoie de fonduri de la Ministerul Educației pentru a duce la bun sfârșit proiectul de modernizare al Liceului din Vladia. Obiectivul dispune de finanțare prin proiectele europene de la AFIR de aproximativ 600.000 de euro și ar mai fi nevoie de încă 500.000 de euro.

About Ciobanu Danut