Primăria Vaslui lucrează la lista de proiecte. Miza este enormă: 60 de milioane de euro prin PNRR
de Dănuț CIOBANU
Primăria Vaslui a demarat pregătirile pentru atragerea fondurilor din cadrul PNRR. Pentru a beneficia de cei aproximativ 60 de milioane de euro, municipalitatea atacă mai multe capitole: eficiență energetică, digitalizare, schimbările climatice etc. Proiectele care vor fi realizate sunt prevăzute în planificarea strategică, până în anul 2030. Se intenționează ca în luna octombrie dezbaterile să fie finalizate, iar lista cu proiecte să fie aprobată.
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este așteptat cu un mare interes de autoritățile locale și agenții economici din județul Vaslui. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a precizat că municipiul reședință de județ va beneficia de o sumă de circa 60 milioane de euro prin intermediul PNRR.
Direcțiile de investiții pe aceste program privesc eficiența energetică, digitalizarea sau schimbările climatice. Spre exemplu, pe axa de transport se urmărește reducerea mijloacelor pe motorină, construcția de stații de încărcare pentru mașinile electrice, amenajarea de piste de biciclete pentru mobilitatea urbană etc.
După ce Comisia Europeană va aproba PNRR-ul depus de România, aceste documente vor veni căte Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, care va deveni autoritate de monitorizare și va emite ghidurile de finanțare pentru proiecte.
„Pe eficiență energetică ne gândim la școli, la reducerea pierderilor de căldură, la placarea clădirilor etc. Capitolul digitalizare este foarte important și noi l-am început deja printr-un proiect. Sunt foarte mulți bani pe care autoritățile locale să îi acceseze, să terminăm odată cu birocrația aceasta de hârtii că ne-am săturat. Mii și mii de hârtii. Am discutat cu colegii despre capitolul schimbărilor climatice, se va merge mai mult pe mijloacele electrice etc. Și pe sănătate sunt prevăzute fonduri importante, iar la nivel regional participăm la un proiect de înființare a Institutului inimii”, a spus Vasile Pavăl.
Pentru a fi pregătiți cu proiecte, municipalitatea a demarat dezbateri privind proiectele ce vor fi realizate pe termen mediu și lung.
„Noi facem acum planificarea strategică, până în anul 2030. Am avut o primă discuție, urmează a doua dezbatere. Am stabilit că cel târziu în luna octombrie să fie dezbaterea finalizată, care ne va da lista de proiecte pe toate capitolele posibil de realizat în municipiu, în această perioadă”, a mai spus Vasile Pavăl.
Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual, pentru perioada 2021 -2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de Criza Covid19 și consecințele sale economice.
În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.
Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.