Home » Local » Sute de angajați vasluieni au primit indemnizații pentru reducerea timpului de muncă

Sute de angajați vasluieni au primit indemnizații pentru reducerea timpului de muncă

Angajatorii și salariații vasluieni au profitat din plin de legislația în vigoare, referitoare la relansarea economică de după pandemia de coronavirus.

Una dintre măsuri este reducerea timpului de muncă al salariaților. Angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și reducerea corespunzătoare a salariului.

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă.

Aceasta prevedere legislativă continuă încă trei luni după încetarea stării de alertă. Suma totală plătită de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui, până la data de 31 mai 2021, pentru această măsură este de 4.339.199 lei,  pentru un număr de 74 de cereri depuse cu un număr de 5.874 CNP-uri, cu un număr maxim lunar de 1.277  angajați înregistrat în luna aprilie 2021.

O altă facilitate vizează sprijinirea angajatorilor care angajează salariaţi cu care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni. Pentru aceștia se asigură decontarea unei părţi din salariul acordat, suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut.

„Suma totală plătită de AJOFM Vaslui, până la data de 31 mai 2021, pentru această măsură este de 157.066 lei, pentru 22 de cereri depuse, cu un număr maxim de de 51 angajaţi (5 agenţi economici) înregistrat în luna martie 2021”, a spus Silviu Calancia, director executiv adjunct al AJOFM Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: