Home » Administratie » Premierul Cîțu, contrazis de realitate! UAT-urile nu au bani, iar pe unele șantiere se oprește lucrul

Premierul Cîțu, contrazis de realitate! UAT-urile nu au bani, iar pe unele șantiere se oprește lucrul

de Dănuț CIOBANU 

Lipsa cronică de finanțare cu care se confruntă UAT-urile din județul Vaslui punte în pericol derularea proiectelor de investiții. Chiar dacă de la nivel central sunt promisiuni că vor fi achitate toate facturile lucrărilor executate prin PNDL, în teren situația este cu totul alta. Unele UAT-uri nu au bani să plătească lucrările executate și, în consecință, o parte din șantiere vor fi oprite. Prezent la Vaslui, premierul Florin Cîțu a precizat că sunt bani pentru toate proiectele, iar întârzierile la plata facturilor sunt de numai câteva săptămâni.   

Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că sunt UAT-uri care nu au potențial financiar și nu au de unde să plătească lucrările și să ramburseze ulterior banii de la Ministerul Dezvoltării.

„O parte din șantierele județului nostru se vor opri. Nu cele ale CJ-ului, dar cele ale UAT-urilor, o parte se vor opri. O parte din constructori au spus că lucrează și creditează ei având materiale pe stoc, dar nu sunt mulți care își pot permite lucrul acesta. Timpul de așteptare, deocamdată nu avem niciun orizont de timp specificat, este cel din regulamente care prevăd că până la data de 31 decembrie se fac rambursările. Suntem în 15 iulie, iar șase luni de creditare nu cred că își poate permite decât o instituție bancară”, a spus Ciprian Trifan.

La rândul lui, Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești, a spus că în județul Vaslui se vrea să se muncească, dar pentru acest lucru trebuie fonduri financiare.

„Este vorba despre contractele tuturor UAT-urilor. Ai oprit PNDL, iar copiii învață în case. Șatierele cu școlile sunt închise. Constructorii nu mai pot lucra pe banii lor și prețurile la materialele de construcții au explodat”, a spus Dănuț Iacob.

Comuna Dragomirești are patru investiții în domeniul școlar finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2. Cele patru proiecte vizează demolarea și construcția unei școli noi în satul Popești, reabilitarea școlii din satul Poiana Petrei, reabilitarea școlii din satul Doagele și reabilitarea școlii din satul Rădeni.

Prezent în municipiul Vaslui la alegerile pentru organizația județeană a PNL, premierul Florin Cîțu a avut un mesaj tranșant pentru primarii PSD. Acesta a precizat că nu sunt situații în care șantierele deschise prin PNDL să fie blocate din cauza lipsei de finanțare.

„Nu este adevărat! Este o minciună! Pentru că s-au făcut plăți și săptămâna trecută de 220 milioane de lei, iar în acest moment prin hotărârea de guvern de săptămâna trecută s-au mai eliberat 300 milioane de lei pentru plata facturilor PNDL”, a spus premierul.

Florin Cîțu a adăugat că în data de 4 noimebrie 2019, când PNL a preluat guvernarea, existau facturi de șapte luni neplătite la PNDL.

„Nu cred că în această guvernare avem întârzieri, doar de câteva săptămâni, dacă este cazul. Deci nu au cum să fie oprite șantierele. Dar nu i-am văzut atunci să vină să picheteze la Guvern, când aveau șapte luni de zile neplătite”, a explicat Florin Cîțu.

About Ciobanu Danut