Home » Local » Stejarul din Borzești, în varianta vasluiană!

Stejarul din Borzești, în varianta vasluiană!

Recent, câțiva indivizi din comuna vasluiană Ștefan cel Mare, cu mintea încețoșată de aburii alcoolului consumat în cantități impresionante, au fost autorii unei scenete tragi-comice. S-ar putea spune – cu rezervele de rigoare – că e un soi de reeditare a celebrei legende a Stejarului din Borzești; dar singurele asemănări cu povestirea scrisă de Eusebiu Camilar se limitează la faptul că în ”povestea” din comuna vasluiană este implicat tot un stejar, dintr-un sat – Bârzești – a cărui toponimie este oarecum asemănătoare cu cea a satului din județul Bacău, respectiv Borzești (actualmente unul dintre cartierele orașului Onești).

Revenind la vajnicii noștri răzeși vasluieni, aceștia tocmai sărbătoareau cu sârg (și mult alcool alunecând pe gâtlejuri) ”sfânta” zi de sâmbătă. Cum vâlvătaia soarelui le cam pârjolea țestele și așa ”încinse” de licorile bahice îngurgitate, s-au gândit că n-ar strica să se adăpostească de vipia de afară sub poalele unui bătrân stejar, care văzuse multe bietul de el la viața lui, dar nici prin cap nu i-ar fi trecut ce urma să pățească. Întâmplarea face că la umbra bătrânului arbore să se fi aciuat și un roi de albine, cel mai probabil își făcuseră culcușul în scorbura care se căsca în trunchiul stejarului. Nici harnicelor albine nu avea să le treacă prin cap ce urmau să pățească din cauza turmentaților moldoveni.

La un moment, unuia dintre plăieși i s-a năzărit, brusc și subit, că unul dintre tovarăși a fost atacat de albine și ca urmare i s-a făcut rău. Fără să stea prea mult pe gânduri a pus mâna pe telefonul mobil (ce bun ar fi fost un aparat de ăsta pe vremea năvălirilor tătarilor!) și a apelat 112 anunțând cu disperare că ”pretenul” său a fost ”mușcat” cu bestialitate de o albină și a intrat în șoc anafilactic (tovarășul său, nu albina, că ea, săraca, a intrat cu siguranță în comă alcoolică!).  Cum era și de așteptat, cei din dispecerat au dat curs imediat alertei și au trimis la fața locului un echipaj al Detașamentului de pompieri din Vaslui. Ajunși la stejarul din Bârzești, pompierii au realizat imediat că totul e o farsă, sau mai bine zis o halucinație bahică din partea unor indivizi cu mintea ”odihnită”. Mai mult, supărați că pompierii nu le fac respirație ”bușon la bușon”, ”plăieșii” noștri s-au ofuscat la culme și au început să devină agresivi. Într-un acces de revoltă ”cetățenească”, n-au găsit altceva mai bun de făcut decât să dea foc scorburii din stejarul cu pricina. Echipajul de pe ambulanța TIM a observat tărășenia și a anunțat colegii, care în scurt timp au trimis și un echipaj specializat în stingerea incendiilor.

”Echipajul de prim-ajutor TIM (Terapie Intensivă Mobilă) a fost solicitat in urma unui presupus soc anafilactic suferit de o persoană aflată în inconștientă la Bârzesti. La locul evenimentului, echipajul medical a găsit câteva persoane agresive și aflate în stare de ebrietate, de care albinele însă nu se apropiasera, asa ca pompierii au făcut cale intoarsa. Se pare însă că cei care au solicitat ambulanta, dăduseră între timp foc unui copac, care a fost observat de echipajul SMURD, asa încât a fost solicitata o mașină de stingere care a reușit sa stingă incendiul. Intervenția colegilor noștri a durat aproape o oră, timp în care s-a folosit o cantitate mare de apă pentru a lichida incendiul”, a declarat Marius Stanciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Podul Înalt” Vaslui.

Morala (sau concluzia) acestei întâmplări este că pompierii vasluieni și toți cei din serviciile de urgență (la fel ca și ai lor colegi din întreaga țară) sunt puși în astfel de situații de multe ori. Vina este exclusiv a unor indivizi certați cu bunul simț și cu tot ceea ce înseamnă reguli (scrise sau nescrise!) de conviețuire într-o comunitate umană.

About Razvan Calin