Home » Culture » Dumitru Buzatu, Vasile Pavăl și Lucian Onciu îi invită pe vasluieni la Festivalul de Folclor „Hora din străbuni”!

Dumitru Buzatu, Vasile Pavăl și Lucian Onciu îi invită pe vasluieni la Festivalul de Folclor „Hora din străbuni”!

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui, Primăria Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui au organizat o conferință de presă, dedicată Festivalului Internațional de Folclor „Hora din străbuni”. Manifestarea va avea loc în perioada 30 iulie – 1 august 2021, în Centrul Civic al municipiului Vaslui. În dorința de a anima întregul oraș, în cadrul festivalului se vor organiza ateliere folclorice în stația CFR Vaslui, Piața Independenței și Parcul Copou.

„Vom încerca să ne mobilizăm pentru acest act cultural foarte important. Este o manifestare pe care noi ne-o dorim să fie de o ținută artistică și culturală foarte bună și, în consecință, am făcut toate eforturile necesare pentru a realiza acest lucru. Vorbesc aici de eforturile financiare, de eforturile de mobilizare a resurselor umane și de eforturile tuturor celor implicați, inclusiv a voluntarilor, care ne-au însoțit încă de la prima ediție a festivalului și sper că ne vor însoți întotdeauna și vor contribui la realizarea unui act cultural de calitate”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că municipiul reședință în parteneriat cu CJ-ul organizează manifestări de o înaltă ținută artistică, festivalul de folclor fiind una din aceste manifestări.

„Cu Hora din străbuni reedităm activitățile culturale în municipiul nostru. Încercăm astfel să redevenim ceea ce am fost, adică oameni care se preocupă de această latură spirituală a vasluienilor și un numai. Spectacolele nu se adresează doar vasluienilor, ci și altor cetățeni care sunt în tranzit prin municipiul nostru, fie vin efectiv la spectacole. Am lucrat cu partenerii la program și nu ne rămâne decât să îl parcurgem și să se desfășoare așa cum l-am gândit, iar vasluienii să fie prezenți la activitățile noastre”, a precizat Vasile Pavăl.

Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui, a spus că festivalul din acest  an nu este o ediție ușor de realizat, deoarece din cauza pandemiei de coronavirus orice ansamblu folcloric poate transmite că nu mai poate veni.

„Dacă edițiile trecute le pregăteam într-un an și jumătate, pentru ediția din acest an am avut la dispoziție numai două luni. Nu ne-a fost foarte simplu, pentru că ansamblurile invitate de noi cu această ocazie vin doar din Europa. Ne-am fi dorit să fie un afiș ceva mai complex, la fel cum s-a întâmplat la edițiile anterioare, când festivalul dura cinci zile și aveam ansambluri din afara Europei. Această ediție se va bucura de ansambluri din România și din județul Vaslui. Între organizatori este un parteneriat care durează de mai multă vreme. CJ-ul alături de CJCPCT Vaslui sunt parteneri ai Primăriei Vaslui la alte două evenimente: Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu” din data de 22 august și Zilele orașului Vaslui din perioada  13-15 august”, a spus Lucian Onciu.

La Festivalul Folcloric de la Vaslui vor participa ansabluri folclorice din străinătate (Serbia, Ucraina, Bulgaria și Republica Moldova) și din alte regiuni ale țării, cum ar fi Iași, Bistrița Năsăud sau Tulcea. Acestor grupuri li se vor adăuga cunoscutele formații din județul Vaslui: „Trandafir de la Moldova” de la Huși, Orchestra ”Rapsodia Vasluiului” etc. La eveniment vor participa grupuri folclorice  din Negrești, Drânceni, Târzii, Perieni, Munteni de Sus, Munteni de Jos.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: