Home » Local » Fără speranță! Absolvenții fac rând la Forțele de Muncă. Vasluiul este lider național la rata șomajului

Fără speranță! Absolvenții fac rând la Forțele de Muncă. Vasluiul este lider național la rata șomajului

de Dănuț CIOBANU 

Absolvenții de liceu și de facultate din județul Vaslui îngroașă numărul șomerilor. Tinerii se pot înscrie pentru a primi indemnizație până în data de 3 august. Până la jumătatea acestei luni, 97 de absolvenți s-au înregistrat la Forțele de Muncă Vaslui. Solicitările din partea tinerilor vin în contextul în care numărul șomerilor din județ este în creștere, iar Vasluiul este lider național la rata șomajului.

Până la data de 19 iulie 2021, s-au înscris la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui pentru a primi șomaj 97 de absolvenți. Dintre aceștia, 90 au terminat liceul, iar șase tineri au finalizat studiile superioare. Dintre absolvenții de liceu, 27 au trecut de examenul de Bacalaureat, iar 63 nu au diploma de Bacalaureat.

Absolvenţii de liceu promoţia 2021 se pot prezenta pentru înregistrare ca persoană în căutarea unui loc de muncă ca etapă prealabilă şi obligatorie pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj în intervalul 5 iunie – 3 august 2021 (inclusiv) în zilele lucrătoare. Anul trecut, 337 de tineri absolvenți s-au înscris la Forțele de Muncă Vaslui pentru a primi șomaj.

Potrivit prevederilor legii, absolvenţii trebuie să se prezinte la agenţiile pentru ocupare în termen de 60 de zile de la absolvire. În situaţia în care unii tineri mai au corigente, şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, aceştia se vor prezenta în interval de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă.

„În situaţia în care un absolvent de liceu nu promovează examenul de Bacalaureat (indiferent dacă s-a prezentat sau nu la acesta) şi acesta are dreptul să se prezinte la AJOFM Vaslui în intervalul 5 iunie – 3 august 2021. În situaţia în care un absolvent promovează examenul de bacalaureat, acesta are în continuare obligaţia de a se prezenta în intervalul 5 iunie – 3 august 2021, deoarece el este considerat absolvent din momentul în care a finalizat anul terminal şi are situaţia închisă la toate materiile”, a spus Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.

Dacă absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (5 iunie – 3 august 2021), ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă/șomeri neindemnizați, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, în aprilie 2021, conform ANOFM, s-au înregistrat 10.072 şomeri din care 42,5% femei, iar numărul şomerilor este mai mare (cu 19,6%) faţă de aprilie 2020.

Rata şomajului a fost de 7,5% în aprilie 2021, în creştere cu 19,0% faţă de aprilie 2020, iar în rândul femeilor şomajul este de 6,6% (5,3%  în aprilie 2020). În aprilie 2021 în topul şomajului se situează judeţele Vaslui și Dolj – primul cu 7,5%, al doilea cu 6,5%, în condiţiile în care, rata şomajului la nivel naţional era de 3,2%.

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: