Home » Local » Orașele și satele Vasluiului se depopulează rapid. Tinerii au nevoie de slujbe bine plătite, nu de patriotism!

Orașele și satele Vasluiului se depopulează rapid. Tinerii au nevoie de slujbe bine plătite, nu de patriotism!

de Dănuț CIOBANU 

Vasluienii continuă să plece în țările Uniunii Europene pentru a avea un loc de muncă mai bine plătit. Pe lângă adulți, în ultima perioadă se constată că tot mai mulți tineri părăsesc țara imediat după ce își finalizează studiile. Cum mediul de afaceri a fost lovit puternic de pandemia de coronavirus și relansarea economică se lasă așteptată, la nivel local nu se vor putea plăti salarii mai mari, astfel încât emigrarea forței de muncă să fie diminuată.

Tot mai mulți tineri din județul Vaslui pleacă în țările europene, pentru a-și găsi un loc de muncă bine plătit. Migrația forței de muncă este puternică atât în mediul urban, cât și în comunitățile rurale. Primarii sunt primii care se confruntă cu acest fenomen și trag un semnal de alarmă pentru a fi luate măsuri, până încă nu e prea târziu.

„Pleacă tinerii și din Huși și din toate părțile. Aceasta e cea mai mare problemă și cel mai dureros lucru, să vezi cum îți pleacă tineretul și să nu ai cum să îl oprești. Nu-i mai interesează acel partiotism, vor locuri de muncă, au libertatea de a circula, sunt cetățeni europeni. Aici e cel mai dureros lucru pentru noi, care am fost învățați cu dragostea de țară, de locurile natale. Să sperăm că toți care vor fi în conducere vor avea grijă să nu dispărem totuși ca națiune, să rămânem în continuare aici și poate mai devreme sau mai târziu din punct de vedere economic și orașele noastre se vor dezvolta din nou”, a spus Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși.

În timp ce comunitățile locale se depopulează, mediul economic local duce o lipsă acută de personal calificat în diverse domenii, în special în sectorul construcțiilor. Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, a spus că fără o salarizare corespunzătoare, exodul forței de muncă în străinătate sau în alte zone ale țării va continua.

„Oamenii au nevoie de salarii. Sper să fiu bine înțeles, eu nu sunt sindicalist. Dar omul nu poate trăi cu 1.200 lei/lună și trebuie găsite acele forme să fie plătiți mai bine”, a explicat Ionel Constantin.

Acesta a adăugat că instituția pe care o conduce nu crează locuri de muncă, ci este doar o interfață între oamenii de afaceri și administrația publică locală.

„Oamenii de afaceri și firmele de stat fac locurile de muncă. Fac dacă li se îngăduie, dacă sunt ajutați. De aceea suntem pe ultimul loc pe Regiunea Nord Est la PIB, locuri de muncă etc.”, a punctat Constantin.

Evoluția economiei locale proiectează județul Vaslui ca cel mai neperformant UAT de la nivelul României. Conform prognozelor oficiale, în anul 2021 PIB-ul pe locuitor din județul Vaslui va fi de 5.633 euro/locuitor, iar până în anul 2024 acesta va crește la 7.210 euro/locuitor.

La nivel național, printre cele mai puternice județe se numără Cluj cu un PIB de 21.147 euro/locuitor și Timiș cu 17.226 euro/locuitor. Județele cu care Vasluiul concurează la cele mai sărace zone din țară vor avea în 2024 un PIB mai mare: Teleroman – 9.499 euro/locuitor și Buzău – 11.331 euro/locuitor.

În anul 2024, județele din Regiunea Nord Est a României vor avea următorul PIB: Bacău – 10.266 euro/locuitor; Botoșani – 7.771 euro/locuitor; Neamț – 9.570 euro/locuitor; Suceava – 8.501 euro/locuitor, Iași – 12.157 euro/locuitor.

 

 

About Ciobanu Danut