Home » Agricultura » Fermierii vasluieni vor primi subvenții de mii de euro pentru culturile de plante aromatice

Fermierii vasluieni vor primi subvenții de mii de euro pentru culturile de plante aromatice

Fermierii vasluieni vor primi subvenții de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru culturile de plante aromatice. Cererile de înscriere în programul pentru susţinerea producţiei de plante aromatice pentru anul 2021 s-au depus până la data de 30 iunie inclusiv. Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în anul 2021, pentru susţinerea producţiei busuioc, cimbru, coriandru, fenicul şi muştar, iar plafonul total alocat este 6 milioane de lei (1,231 de milioane de euro), la un curs de 4,8725 de lei/euro.

„Avem trei fermieri care vor primi ajutor de minimis. Aceștia au înființat culturi de plante aromatice pe o suprafață totală de 30,3 hectare (ha)”, a spus Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Înainte de depunerea cererii de înscriere în program, fermierii solicită funcţionarilor APIA verificarea încadrării în plafonul maximum admis în cazul întreprinderilor/întreprinderilor unice, respectiv încadrarea în suma de 20.000 de euro în decursul a trei exerciţii financiare.

APIA precizează că producţiile minime trebuie să fie de: 4.000 kilograme (kg) plantă proaspătă/0,5 ha sau 650 kg plantă uscată/0,5 ha pentru busuioc; 4.000 kg plantă proaspătă /0,5 ha sau 1000 kg plantă uscată/0,5 ha pentru cimbru; 800 kg sămânţă/ha pentru coriandru; 650 kg sămânţă/ha pentru fenicul; 950 kg sămânţă/ha pentru muştar.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: