Home » Administratie » Județul Vaslui nu a primit niciun leu pe calamități. Primarii sunt trimiși la CNI după bani

Județul Vaslui nu a primit niciun leu pe calamități. Primarii sunt trimiși la CNI după bani

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui nu a primit niciun leu pentru repararea infrastructurii distruse de fenomenele extreme naturale din această vară. Guvernul a aprobat în data de 21 iulie 2021 o hotărâre privind distribuirea de bani pentru reabilitarea bunurilor deteriorate de calamități, însă Vasluiul nu a fost inclus în această alocare. Conducerea CJ-ului acuză Guvernul Cîțu că a creat un mecanism de acordarea a banilor, prin care unii primari nu au nicio șansă si fie sprijiniți.

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că autoritățile publice locale au solicitat sprijinul Guvernului României, din cauza dificultăților provocate de condițiile meteo extreme.

„În vara aceasta au fost câteva fenome naturale extrem de periculoase care au produs pagube. Administrațiile publice locale au întocmit documentațiile necesare pentru a fi sprijinite. Guvernul a inventat niște mecanisme noi, diferite de cele vechi. Guvernul Cîțu a inventat un mecanism de răspuns la solicitățile administrației locale, care face ca acest ajutos să nu mai vină niciodată”, a precizat Dumitru Buzatu.

Mai exact, solicitările primarilor sunt dirijate către Compania Națională de Investiții (CNI), de unde edilii solicită bani și pentru programele de construcție de grădinițe, școli, asfaltarea drumurilor, construcția de dispensare sau centre de zi.

Hotărârea aprobată de Guvernul Cîțu trebuie trarată și la nivel parlamentar, de aceea l-am invitat la conferința de presă și pe deputatul Eduard Popica. De ce acest mecanism selectiv, care pe unii îi favorizează , iar alții nu au nici cele mai mici speranțe de rezolvare a problemelor?!”, a întrebat Buzatu.

Eduard Popica a prezentat pe scurt procedura prin care primarii solicitau fonduri de la Guvernul României îi situații speciale de calamități naturale. Când există fenomene meteo ce produc calamități se constituie o comisie la cererea UAT-urilor. Din această comisie fac parte reprezentanți ai Prefecturii, CJ-ului etc. Comisia întocmește un raport pe care prefectul îi transmite la guvern.

„Prin HG nr. 21 iulie 2021 județului Vaslui nu i s-a alocat niciun leu. În cursul vizitei pe care Florin Cîțu a avut-o în județul Vaslui cu ocazia alegerilor din cadrul organizației județene a PNL, o mare parte din comunele din nordul țării erau sub ape. Atunci nu ne-a ascultat, ne-a tratat indiferent. Locuitorii județului Vaslui sunt marginalizați. În județul Vaslui sunt și parlamentari ai puterii, care nu spun nimic depsre aceste aspecte. Și ei trebuie să se lupte, pentru că este nevoie de fonduri în județul Vaslui”, a precizat Eduard Popica.

About Ciobanu Danut