AdministratieLocal

Investiții de 6 milioane de euro pentru salvarea apelor termale de la Ghermănești

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui va scoate la licitație proiectul privind construcția Centrului Medico Social de la Ghermănești. Investiția este prognozată a se ridica la circa 6 milioane de euro, lucrările urmând să fie realizate etapizat. Proiectul va fi finalizat până în anul 2024, iar noua locație va avea 100 de paturi pentru îngrijire, personal medical și auxiliar, astfel încât noua unitate să se ridice la nivelul centrelor care fincționează deja în județ.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a precizat că proiectul de la Ghermănești este un subiect de actualitate, care vizează valorificarea resurselor apelor existente în scopul tratamentelor.

„Este o problemă pe care într-un anumit fel ne străduim de ani și ani să o rezolvăm. Anul acesta am făcut pași importanți, am elaborat toate documentațiile și urmează să organizăm licitația pentru construcția centrului Ghermănești. Apoi vom căuta să dăm o utilitate medicală apelor respective pentru tratamente, ape care au certe calități terapeutice. Suntem pe parcursul elaborării documentațiilor și atribuirii acesteia, după care se trece la executarea acestui obiectiv”, a spus Dumitru Buzatu.

Investiția va fi sprijinită exclusiv cu fonduri de la bugetul local, deoarece nu există vreu program de finanțare pentru a realiza un astfel de obiectiv și nici Guvernul României nu alocă fonduri pentru aceste lucrări.

„Din banii pe care îi avem la nivelul județului și cu care trebuie să răspundem nenumăratelor nevoie ale UAT-urilor aflate în dificultate, vom face din nou centrul de la Ghermănești. Este al treilea centru medico social pe lângă cele din Băcești și Codăești și poate vom obține aprobare pentru un al patrulea centru în sudul județului, deși există un centru la Tutova unde sunt îngrijite persoanele în vârstă”, a mai spus Dumitru Buzatu.

În prezent, corpurile de clădire ce compun Centrul de Asistență de la Ghermănești se află într-o stare avansată de degradare ca urmare a acțiunii seismelor, a infiltrării de ape pluviale și a vechimii acestora.

Pe durata de viață a clădirilor au fost realizate doar lucrări de igienizare și reparații curente. După finalizarea investițiilor, la Centrul Medical de la Ghermănești vor fi internați oameni cu diferite afecțiuni, care au nevoie de tratamente pentru recuperare fizică și psihică.

Spitalul de la Ghermăneşti are în componență cinci pavilioane și a fost construit în perioada Regelui Carol I. Spitalul a fost inaugurat în anul 1912, pentru ca în anul 1936 să fie descoperit în zonă un zăcământ de ape minerale. Până în anul 1967 în zona izvoarelor de la Ghermănești s-au forat şase puţuri, fiind deschide 14 băi pentru tratament. Spitalul ”Carol I” de la Ghermănești este situat în comuna Drânceni.
 

Related Articles

Back to top button