Home » Culture » Vasluienii sunt așteptați cu mic cu mare la „Hora din străbuni”! Festivalul este deschis de Ansamblul „Lugojana”

Vasluienii sunt așteptați cu mic cu mare la „Hora din străbuni”! Festivalul este deschis de Ansamblul „Lugojana”

de Dănuț CIOBANU 

Pregătirile pentru Festivalului Internațional de Folclor „Hora din străbuni” au intrat în linie dreaptă. Manifestarea va avea loc în perioada 30 iulie – 1 august 2021, în Centrul Civic al municipiului Vaslui. La festival vor participa ansabluri folclorice din străinătate (Serbia, Ucraina, Bulgaria, Polonia și Republica Moldova), din alte regiuni ale țării (Bistrița Năsăud sau Tulcea) și din județul Vaslui: „Trandafir de la Moldova” de la Huși, Orchestra ”Rapsodia Vasluiului”, grupuri folclorice  din Negrești, Drânceni, Târzii, Perieni, Munteni de Sus, Munteni de Jos.

Lucian Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, a spus că multe festivaluri de România, precum cele din Lugoj, Tulcea, Timișoara, Bistrița, nu mai au loc în acest an din diferite cauze. Tocmai de aceea, este de apreciat că autoritățile locale au reușit să organizeze cea de a VII-a ediție a Festivalului „Hora din străbuni”.

„Avem ansambluri folclorice doar din Europa. Sperăm să avem vreme bună în zilele următoare. Acum se montează scena, vor fi instalate și ecrane led, pentru ca toată lumea să poată vedea reprezentațiile artistice. În Piața Civică vor fi puse 1.200 de scaune. Parada grupurilor artistice va avea loc pe traseul Parcul Copou, Arhive – Centrul Civic. În perimetrul trasat de organizatori se va putea intra cu dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau teste PCR sau antigen”, a spus Lucian Onciu.

La rândul lui, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, i-a invitat pe cetățeni să participe într-un număr cât mai mare la activitățile din cadrul festivalului.

„Manifestările culturale sunt puține în țară. Chiar dacă festivalul nu mai are anvergura de la edițiile trecute, noi încercăm să păstrăm tradiția. Anul acesta vom termina proiectul Centrului Județean Cultural, iar acolo vor avea loc o serie de activități culturale”, a spus Dumitru Buzatu.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a precizat că s-au luat toate măsurile pentru desfășurarea activităților culturale în siguranță și îi așteaptă pe vasluieni să se bucure din plin de „Hora din străbini”.

„Suntem pregătiți și sperăm ca festivalul să se desfășoare în condiții bune. Încercăm să ne reinventăm și să organizăm activități culturale. Vremea se anunță caniculară, dar spectacolele se vor ține în partea a doua a zilei. Nu avem decât să participăm cu toții la aceste activități”, a spus Vasile Pavăl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: