Home » Culture » Festivalul de Folclor „Hora din străbuni” a fost deschis oficial. Dansul și cântecul au umplut străzile Vasluiului!

Festivalul de Folclor „Hora din străbuni” a fost deschis oficial. Dansul și cântecul au umplut străzile Vasluiului!

Oficialitățile județene au deschis oficial Festivalul Internațional de Folclor „Hora din străbuni”. De pe scena amplasată în Piața Civică a municipiului Vaslui, primarul Vasile Pavăl a spus că așteaptă de doi ani acest moment și i-a invitat pe vasluieni să se bucure de acest eveniment special.

”Vă doresc să vă simțiți bine. Această ediție a festivalului va dezvolta noi prietenii, iar toate ansamblurile care vin la noi și se exprimă prin dans și câtec pleacă cu ceea ce au văzut în Vaslui. Respectăm tot ceea  ce înseamnă restricții și vom demonstra că suntem oameni cu drag de actul artistic”, a spus Vasile Pavăl.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a precizat că s-a încercat an de an să se dea o dimensiune cât mai complexă acestui festival, iar vasluienii prin prezența lor seară se seară au sprijinit momentele artistice ale invitaților.

„Ținem foarte mult ca acest festival să fie considerat un element al tradiției locale și la doi ani să îl sprijinim. Prin acest festival, actul cultural va fi pe niște trepte tot mai înalte”, a spus Buzatu.

Festivalului Internațional de Folclor „Hora din străbuni” a debutat, astăzi, cu atelierele de dans din Gara CFR Vaslui. Ansamblul „Lugojana” din Logoj a întâmpinat la ora 9.33 pe peronul gării călătorii din trenul Galați-Cluj Napoca. După orele amiezii, mai exact ora 11.32, artiștii Grupului „Gergyovden” din Bulgaria au evoluat în fața călătorilor din trenul București Nord-Iași.

Cele două momente artistice de dans și voie bună au încâtat călătorii și persoanele aflate în incinta gării, iar multe persoane au coborât pentru câteva momente din cele două trenuri pentru a aplauda reprezentațiile grupurilor folclorice.

Lumea a fost entuziasmată de originalitatea atelierelor de dans, a făcut fotografii și a filmat momentele artistice de înaltă ținută ale membrilor celor două ansambluri folclorice.

După amiază, în ciuda temperaturilor ridicate, numerosi vasluieni au asistat la parada ansamblurilor folclorice pe traseul Parcul Copou – Centrul Civic. Grupurile artistice din străinătate, din țară și din județul Vaslui și-au etalat costumele populare, au salutat trecătorii și au avut mici momente coregrafice care i-au încântat pe privitori.

Prima seară a Festivalului de Folclor „Hora din străbuni” a continuat cu un mare spectacol susținut în Piața Civică a municipiului Vaslui. Pe scena, între orele 19.30-20.00, au susținut momente artistice Grupul „Rândurile” din Muntenii de Sus și Grupul „Cimpoierii” din Perieni.

Spectacolul a continuat, potrivit programului, cu alte momente artistice impresionante susținute de artiștii Ansamblului Profesionist „Constantin Arvinte” Iași, Ansamblul „Bychlewianka” Polonia, Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania” si artiștii Ansamblului „Diogen” din Serbia.

Festivalul Internațional de Folclor „Hora din străbuni” are loc în perioada 30 iulie – 1 august 2021, în Centrul Civic al municipiului Vaslui. La festival participă ansabluri folclorice din străinătate (Serbia, Ucraina, Bulgaria, Polonia și Republica Moldova), din alte regiuni ale țării (Bistrița Năsăud sau Tulcea) și din județul Vaslui: „Trandafir de la Moldova” de la Huși, Orchestra ”Rapsodia Vasluiului”, grupuri folclorice  din Negrești, Drânceni, Târzii, Perieni, Munteni de Sus, Munteni de Jos.

În Piața Civică Vaslui a fost montată scena și amplasate în jur de 1.200 de scaune. În perimetrul trasat de organizatori se poate intra cu dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau teste PCR sau antigen.

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: