altex
AgriculturaLocal

În județul Vaslui mai este activ un focar de pestă porcină africană la o gospodărie din Puiești

În județul Vaslui, primul caz de pestă porcină africană la mistreț a fost diagnosticat în data de 25 iulie 2019 pe fondul de vânătoare 37 Cârja (femelă, 18 luni, găsită moartă). Până la această dată, la nivelul județului Vaslui dintr-un total de 49 fonduri de vânătoare sunt afectate 17 fonduri însumând 66 de cazuri, dintre care 31 cazuri la mistreți gasiti morți și 35 cazuri la mistreți vanați în cadrul partidelor de vânătoare organizate.

Aceste cazuri au fost diagnosticate în urma  afluirii cștre Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui a unui număr de 2.791 probe provenite de la mistreți vânați și 45 probe provenite de la mistreți găsiți morți pe raza fondurilor de vânătoare  din județ.

La suinele domestice evoluția focarelor începând cu anul 2019 a fost următoarea: în anul 2019 au evoluat în exploatațiile tip gospodării 10 focare și  în exploatațiile comerciale a evoluat un focar. Acestea au însumat 14 suine moarte, 2.118 suine ucise preventiv și 3 suine sacrificate. Din totalul suinelor ucise preventive pentru a reduce pericolul de răspândire a pestei, prin decizie autorităților s-a ordonat și s-a recurs la uciderea preventivă a unui număr de de 55 suine din 12 gospodarii aflate în localitatea Cârja și a unui număr de 1.993 de suine de la agentul economic.

„Neutralizarea acestora s-a realizat prin metode alternative și anume îngroparea cu respectarea tuturor normelor de biosecuritate și cu sprijinul primariilor din localitatile afectate. Au fost plătite despăgubiri pentru toate  exploatațiile afectate în valoare de 2.135.374 lei”, au precizat reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui.

În anul 2020 au fost confirmate 14 focare  doar în gospodăriile populației. În anul 2021 au fost confirmate 12 focare în gospodăriile populatie. Dintre acestea 11 au fost stinse în urma recoltării unui număr de 3366  probe de sânge de la toate suinele aflate în zona de 3 km din jurul fiecarui focar. În prezent, pe raza județului evoluează un focar de pestă porcină africană înntr- gospodarie din Puiești. Este vorba de două exploatații aflate în aceeași locație unde erau crescute și întreținute 44 suine. După confirmarea diagnosticului, a fost ucis întregul efectiv de suine, s-au neutralizat cadavrele și s-au efectuat dezinfecțiile necesare.

test

(Dănuț CIOBANU)

Related Articles

Back to top button