de Dănuț CIOBANU
Județul Vaslui nu va scăpa de sărăcie doar cu ajutorul unor autostrăzi, care ar urma să fie construite în zona Moldovei. Pe lângă autostrăzi, la nivelul economiei este nevoie de activități care să aducă plus valoare la nivel local. Prognozele oficiale proiectează județul Vaslui ca cel mai neperformant UAT de la nivelul României. În anul 2021, PIB-ul pe locuitor din județul Vaslui va fi de 5.633 euro/locuitor, iar până în anul 2024 acesta va crește la 7.210 euro/locuitor.
„Am mai auzit că o să ieșim din marasmul acesta, odată cu autostrăzile. Sunt adeptul autostrăzilor, dar nu cred că numai autostrăzile vor rezolva această problemă. Noi va trebui să dezvoltăm anumite servicii, care să meargă și să treacă granița județului Vaslui, ca să aducem o plus valoare. Da, autostrăzile sunt bune, dar nu numai autostrăzile vor rezolva această problemă, ci reiterez a nu știu câta oară: politicile publice care dau programe naționale și ajutor pentru a minimaliza ecartul dintre regiunile României”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.
Pentru Regiunea Moldovei, construcția autostrăzii este esențială pentru asigurarea dezvoltării economice. În prezent, agenții economici care exportă marfă în țările Uniunii Europene fac între 10 și 12 ore până la granița de vest a României. Dacă am avea această autostradă, marfa din Moldova ar ajunge în Ungaria în maxim patru ore și, astfel, s-ar reduce mult costurile de transport. Mai mult, în zonă nu avem nici drumuri rapide, iar cele existente sunt proaste.
În cursul lunii mai 2018, Guvernul a anunțat că va adopta un pachet de investiții strategice realizate prin parteneriat public-privat, urmând să fie realizate, în acest fel, trei autostrăzi printre care și autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași –Ungheni.
Camera Deputaților a adoptat în data de 7 noiembrie 2018, proiectul de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iași-Târgu Mureș – intitulată Autostrada Unirii.
Evoluția economiei locale proiectează județul Vaslui ca cel mai neperformant UAT de la nivelul României. Conform prognozelor oficiale, în anul 2021 PIB-ul pe locuitor din județul Vaslui va fi de 5.633 euro/locuitor, iar până în anul 2024 acesta va crește la 7.210 euro/locuitor.
La nivel național, printre cele mai puternice județe se numără Cluj cu un PIB de 21.147 euro/locuitor și Timiș cu 17.226 euro/locuitor. Județele cu care Vasluiul concurează la cele mai sărace zone din țară vor avea în 2024 un PIB mai mare: Teleroman – 9.499 euro/locuitor și Buzău – 11.331 euro/locuitor.
În anul 2024, județele din Regiunea Nord Est a României vor avea următorul PIB: Bacău – 10.266 euro/locuitor; Botoșani – 7.771 euro/locuitor; Neamț – 9.570 euro/locuitor; Suceava – 8.501 euro/locuitor, Iași – 12.157 euro/locuitor.