Alarmă pe investiții! Criza forței de muncă și birocrația omoară dezvoltare municipiului Vaslui
de Dănuț CIOBANU
Gradul de realizare al cheltuielilor pentru investițiile din municipiul Vaslui este extrem de slab. Dintr-o sumă de 110 milioane de lei alocată pentru dezvoltare (60 milioane de lei fonduri locale și 50 milioane de lei fonduri europene), cheltuielile realizate sunt de numai 30%. Cauzele care au provocat întârzierea lucrărilor sunt multiple: lipsa de forță de muncă, contestarea licitațiilor publice sau creșterea prețului la materialele de cosntrucții.
Execuția bugetului municipiului Vaslui pe anul 2021 în ceea ce privește cheltuielile la capitolul investiții este departe de țintele asumate de executivul local. Pentru anul curent, bugetul total al municipiului Vaslui se ridică la suma de 260 milioane de lei, din care pentru secțiunea de dezvoltare este alocată suma de 110 milioane de lei. Este vorba de investiții în valoare de 60 milioane de lei, finanțate din fonduri locale și investiții de 50 milioane de lei, reprezentând proiecte europene.
Eugen Boț, directorul economic al Primăriei Vaslui, a spus că gradul de realizare al cheltuielilor privind investițiile este în jur de 30% din programul asumat în bugetul local.
„Facem eforturi pentru a crește această absorbție, concretizată în lucrări executate”, a punctat Eugen Boț.
Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a precizat să sunt mai multe motive care au condus la un nivel scăzut al realizării cheltuielilor pentru investiții.
„Avem unele probleme în ceea ce privește cheltuielile pe investiții. Nerealizarea acestor cheltuieli are mai multe cauze. Pe de o parte este vorba de procedurile dificile pentru achiziții, în timp ce programele de lucrări ale cosntructorilor nu se ridică la nivelul contractelor. Pe de altă parte, costurile materialelor de construcții s-au ridicat, iar constructorii au intrat într-o zonă dificilă de susținere a lucrărilor. S-a aprobat în guvern un act normativ privind reactualizarea contractelor, în funcție de modificarea prețurilor. Să vedem cum vor fi acoperite aceste diferențe”, a explicat Vasile Pavăl.
Un al motiv pentru nerealizarea cheltuielilor pe investiții privește contestațiile făcute de o parte din firmele participante la licitații. Unul din proiectele cu finanțare europeană care este contestat este cel din Parcul Copou, unde se așteaptă soluționarea cât mai rapidă a contestației pentru a demara execuția lucrărilor.
Nu în ultimul rând, a mai spus Vasile Pavăl, execuția obiectivelor de investiții este întârziată din cauza lipsei de forță de muncă.
„Oamenii au plecat în alte zone, unde sunt salariile mai mari și au găsit condiții mai bune. Criza de forță de muncă este în construcții, dar și pe servicii, unde nu se pot face angajările propuse. O soluție pentru această criză de personal este mecanizarea activității agenților economici”, a mai spus Vasile Pavăl.