de Dănuț CIOBANU
Județul Galați va continua să depoziteșe deșeuri la groapa ecologică din Roșiești. În perioada iunie 2020 – iunie 2021, din cele 59 de UAT-uri gălățene au fost aduse la Roșiești 23.983 tone de deșeuri. Cu toate acestea, nu a fost atinsă cantitatea de deșeuri prevăzută a fi depozitată pentru anul trecut, înregistrându-se un minus de 969 tone de deșeuri.
Printr-o adresă din data de 21 iulie 2021, Consiliul Județean Galați a solicitat Consiliului Județean (CJ) Vaslui prelungirea cu un an a perioadei de depozitare temporară a deșeurilor la depozitul ecologic Roșiești. Este vorba despre aproximativ 3.100 tone/lună de deșeuri menajere nepericuloase, generate de 59 de UAT-uri din județul Galați. Depozitarea se va face până la intrarea în operare a depozitului conform de deșeuri de la Valea Mărului.
La groapa ecologică din Roșiești a fost depozitată, în perioada iulie 2020 – iunie 2021, o cantitate totală de 82.371 tone deșeuri (incluzând 23.983 tone deșeuri provenind din județul Galați), față de cantitatea de 83.340 tone deșeuri prevăzută a fi depozitată pentru anul 2020.
Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că depozitul de la Roșiești este funcțional, iar autoritățile din Galați nu au nicio soluție pentru a depozita o parte din deșeuri.
„Din solidaritate între UAT-urile acestei țări, trebuie să dăm o mână de ajutor atunci când este nevoie. Când se va termina de construit depozitul de la Galați și noi dacă ne-am afla într-o situație dificilă, atunci vom avea la cine să apelăm”, a spus Dumitru Buzatu.
În ceea ce privește cantitatea de deșeuri colectată la depozitul din Roșiești, pentru moment, acesta nu atinge valorile prevăzute în contract. Însă, acest lucru nu pune în pericol desfășurarea activității de la depozitul din Roșiești.
„Trebuie să modernizăm activitatea de gestionare a deșeurilor. Să sperăm că vom accesa fonduri europene pentru a trata superior și a obține produse vandabile din deșeurile pe care le depozităm la Roșiești”, a mai spus Buzatu.
Depozitul ecologic de la Roșiești, care se întinde pe o suprafață de 20 de hectare și a fost pus în funcțiune în anul 2018. Depozitul este programat a fi realizat în etape, sub formă de 2 celule separate, între 2012–2025 și 2026–2037, însă numai prima celulă a fost parte din proiectul privind implementarea SMID. Capacitatea totală a depozitului este de 3.760.000 metri cubi, din care 1.380.000 metri cubi sunt alocați primei celule (suficient pentru perioada 2012–2025). Deciziile privind viitoarele celule le revin operatorului și celorlalți deținători de acțiuni.
Depozitul de la Roșiești mai are în componență o stație de sortare care este construită în perimetrul amplasamentului și a început să funcționeze efectiv începând cu luna ianuarie 2020. Stația de sortare din cadrul CMID Roșiești are o capacitate maximă de 28.500 tone/an și funcționează alternativ pentru cele două fluxuri procesate: 14.500 tone pentru hârtie și carton și 14.000 tone pentru plastic și metal. Stația de sortare funcționează în cadrul contractului de delegare încheiat cu SC Romprest Energy SRL, operatorul CMID Roșiești pe o durată de 25 ani.