BusinessLocal

Fără interes și consultanță, antreprenorii vasluieni au pierdut pariul cu fondurile europene

de Dănuț CIOBANU 

Atragerea fondurilor europene este un deziderat tot mai greu de atins pentru mediul privat din județul Vaslui. Dacă autoritățile publice atrag investiții de sute de milioane de euro, oamenii de afaceri locali și-au pierdut interesul în ceea ce privește accesarea banilor europene. Firmele nu au o bază de consultare pentru a pregăti documentația unui proiect, în timp ce multe dosare așteaptă luni la rând finanțarea.

Atragerea fondurilor europene este o problemă majoră cu care se confruntă oamenii de afaceri din județul Vaslui. Din cauza lipsei unei strategii de orientare a fondurilor europene către mediul privat, sunt tot mai puține firme care implementează astfel de investiții. Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că speranța celor care doresc să acceseze fonduri europene scade de la  o zi la alta.

„Sunt proiecte lansate de un an, un an și jumătate și sunt în așteptare. Nimeni nu dă banii, nimeni nu finanțează proiectele și timpul trece. Nu este o strategie de a orienta fondurile europene către mediul privat. Mediul privat nu are o bază să își poată pregăti un proiect de accesare a banilor europeni. Din ce în ce mai mult scade baza de consultare și interesul celor care vor să atragă fonduri europene”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Cu toate aceste greutăți pe care le întâmpină mediul economic local, singura soluție pentru a depăși crize este optimismul.

„Eu sunt un om cu speranță. Le-am cerut asta tuturor, să fie luptători. Încurajez pe cei cu care intru în contact să nu își piardă speranța. Trebuie să fim pozitivi în gândire!”, a conchis Copacinschi.

Dacă mediul privat nu are capacitate pentru a atragerea fondurilor europene, în cazul autorităților publice situația este cu totul alta.

Consiliul Județean Vaslui a aprobat o hotărâre privind contractarea și garantarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 50.000.000 lei, în vederea asigurării cofinanţării şi prefinanţării proiectelor de interes judeţean finanţate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Finanțarea are o maturitate de până la 12 de ani, din care o perioadă de graţie de până la 3 ani şi o perioada de rambursare de până la 9 ani.

Contractarea şi garantarea finanţării rambursabile se fac pentru realizarea investiţiilor publice de interes judeţean: Creşterea eficienţei energetice a imobilului “CASEI Elisabeta Polihroniade”; Reabilitare, modernizare şi dotare Şcoala Profesională Specială “Sfânta Ecaterina” Huşi; Dotarea Ambulatoriului integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui; Extindere Unitate de Primiri Urgenţe; Reabilitare şi modernizare Drum strategic judeţean Bârlad – Laza – Codăeşti (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246).

 

Related Articles

Back to top button