Tot mai mulți români pleacă alături de copii în străinătate pentru a beneficia de un sistem de educație performant
Din cauza marilor probleme din sistemul educațional românesc, tot mai mulți părinți aleg să plece în străinătate alături de copii pentru a le oferi acestora o educație aleasă. În 30 de ani de democrație, România a pierdut peste 15% din populație din cauza emigrației. Oamenii au plecat, pe rând, pentru a-și reface familiile, pentru salarii mai bune, pentru condiții mai bune de muncă, pentru demnitate, iar mai nou, pentru a le asigura copiilor șansa la un sistem de educație performant.
Experții spun că părinții sunt nemulțumiți de modul cum se face școală în România și sunt dispuși să renunțe la tot ce îi leagă de România pentru viitorul copiilor lor.
Experții în educație vorbesc despre un nou exod: mii de români care au în jur de 35 de ani, cu studii superioare, care pleacă nu pentru un salariu mai bun, ci pentru a le asigura copiilor acces la educație de calitate.
„Aceștia sunt din acea categorie profesională ambițioasă care s-a împlinit aici, economic au oarecare stabilitate, dar care vor mai mult pentru copiii lor. Ultimul an și jumate a fost o decepție nu numai cauzată de pandemie, dar și de lipsa de speranță în reformarea sistemului de educație”, punctează Oana Moraru, expert în educație.
Mai mult de trei sferturi din declinul demografic suferit de țara noastră în ultimii 30 de ani poate fi pus pe seama migrației, spun specialiștii. Din 1990 până în prezent populația României s-a redus cu 4 milioane