Local

Călătorii cu final tragic – în a treia duminică din luna noiembrie sunt comemorate victimele accidentelor de circulație

An de an, începând din anul 2005, în a treia duminică din luna noiembrie sunt comemorate victimele accidentelor de circulație. În ultimii cinci ani, Penitenciarul Vaslui a organizat în mod frecvent activități de prevenire a încălcării prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice și, implicit, a accidentelor rutiere, prezentând opiniei publice povești de viață ale persoanelor care ispășesc pedepse privative de libertate pentru fapte precum ucidere din culpă, conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, conducerea unui autovehicul fără permis. Principalii parteneri în aceste demersuri au fost Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, Serviciul de Probațiune Vaslui, Asociația Victimelor Accidentelor Rutiere – Filiala Iași, o școală de șoferi de renume din oraș și, nu în ultimul rând, victime ale accidentelor de circulație.

Anul acesta, într-o perioadă marcată de măsuri de prevenire a infectării cu virusul SARS-CoV-2, Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Accidentelor de Circulație nu a trecut neobservată, însă a fost organizată în unitate, cu deținuți, pentru deținuți. Astfel, duminică, 21 noiembrie 2021, la sediul Penitenciarului Vaslui, șeful Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, doamna comisar Anca Ranghiuc, a răspuns invitației administrației penitenciare și a prezentat participanților statistici privind accidentele de circulație din ultimii ani și câteva cazuri grave, soldate cu multe victime.

La activitate, între cei 40 de deținuți prezenți în sală, au luat parte și deținuți condamnați pentru încălcarea legislației privind circulația pe drumurile publice, care, alături de organizatorii activității, au vrut să tragă un semnal de alarmă asupra factorilor care contribuie la astfel de tragedii. Deținuții au fost sfătuiți ca, indiferent de postura în care se află, pieton, șofer sau pasager al unui autoturism, să manifeste responsabilitate și prudență.

Contactul direct cu persoanele private de libertate care execută acest gen de pedepse şi mărturia traiectoriilor acestora, descrierea acelor momente de inhibare comportamentală  care au condus la  urmări negative, vor putea permite învăţarea prin modelare şi generalizare.

Activitatea a  urmărit și valorificarea experiențelor de viață ale deținuților, conștientizarea efectelor negative pe care încarcerarea le are asupra individului şi va  evidenţia necesitatea respectării regulilor și a legilor comunității în care cu toţii  trăim. Totodată, sperăm în succesul componentei de reintegrare socială, dar şi în efectul descurajării atitudinilor manifestate de încălcare a legii, sfidare a autorităţii, nerespectarea regulilor sociale de către membri comunităţii.

În paralel, preotul voluntar Mircea Istrătucă a organizat la capela unității o slujbă religioasă, încheiată cu pomenirea celor care și-au pierdut viața în accidente de circulație. Ambele activități au fost înregistrate și difuzate întregii populații carcerale, prin televiziunea cu circuit închis a unității.

 

Related Articles

Back to top button