altex
LocalSocial

Pandemia nu iartă! Anul trecut, 500 de copii din județul Vaslui au fost separați de familii

de Dănuț CIOBANU 

Pandemia de coronavirus a provocat creșterea semnificativă a intrărilor de copii din județul Vaslui în sistemul rezidențial de îngrijire sau în plasament la asistenții maternali. Dacă în anul 2019 au intrat în sistemul de îngrijire alternativă 300 de copii, în anul următor presiunea a crescut și au intrat în sistem 500 de copii. Cauzele principale pentru separarea copiilor de familii sunt abuzurile, neglijența, sărăcia, exploatarea etc.

Prezentă la evenimentul organizat de Fundația World Vision România „Modalitățile de sprijin a copiilor și familiilor vulnerabile”, Roxana Hriscu, director adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, a spus că sunt mai multe cauze pentru care copiii intră în sistemul alternativ de îngrijire. În primul rând, pe timpul pandemiei de coronavirus, cauzele principale sunt abuzurile și neglijența în familie. La  aceste situații se adugă sărăcia, exploatarea, plecarea părinților la muncă în străinătate etc.

„În ultimii cinci ani, au crescut constant intrările copiilor în sistemul rezidențial sau în plasament la asistenții maternali. Pentru a diminua aceste intrări este nevoie de o serie de măsuri urgente, cum ar fi înființarea unor centre de zi pentru copii, pentru că se dovedesc a fi eficiente, centre de zi pentru copiii aflați în dificultate, centre de zi pentru copiii cu nevoi speciale, cu cerințe educaționale speciale. Este nevoie de înființarea unor centre respiro pentru copii care au probleme speciale de sănătate, pentru copiii care provin din familii aflate în dificultate, înfințarea centrelor de recuperare. În primul rând, este nevoie de antrenarea comunităților locale și dezvoltarea serviciilor de prevenire, servicii de consiliere sau de sprijin”, a spus Roxana Hriscu.

În cadrul domeniului de protecția a copilului avem de a face cu două vulnerabilități. Este vorba despre o categorie de vulnerabilități determinate de riscul pentru copii de separare de părinți, riscul de a fi abandonați, de a abandona școala, riscul de a fi marginalizați. A doua categorie de vulnerabilități ține de acele situații în care copiii au fost deja separați de părinți și sunt beneficiari ai sistemului de îngrijire alternativă.

test

Pentru a preveni riscul de separare a copiilor de familii, comunitățile locale au un rol foarte mare în prevenirea separării. Pe acest segment, DGASPC Vaslui aplică o serie de măsuri cum ar fi activități cu asistenții maternali, cursuri cu părinții pentru a depăși situațiile de criză etc. Pentru a doua grupă de vulnerabilități, instituția oferă consiliere, îngrijire, asistență, recuperare și reabilitare în cele două centre de zi pentru copiii și două centre de zi pentru copii cu dizabilități pe care le administrează.

Related Articles

Back to top button